Ministerraad


400 miljoen euro voor herstructurering bedrijventerreinen

Persbericht | 21-11-2008

Het Rijk gaat in de periode tot en met 2013 samen met provincies en gemeenten 6.500 hectare aan verouderde bedrijventerreinen herstructureren. Hiervoor stelt het Rijk 400 miljoen euro beschikbaar. Dit staat in de kabinetsreactie op het advies van de Taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerreinen. De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie.

Bedrijventerreinen vervullen een essentiële functie in de Nederlandse economie. Het is echter vaak goedkoper om nieuwe bedrijventerreinen te bouwen, dan oude op te knappen. Hierdoor wordt onnodig veel open ruimte geofferd aan nieuwe bedrijventerreinen, terwijl de bestaande terreinen aan aantrekkingskracht inboeten. Dat is slecht voor de economische en ruimtelijke ontwikkeling van regio's en steden. Bedrijven lijden onnodig omzetverlies en imagoschade en zien zich soms gedwongen naar nieuwe locaties te verhuizen. Met verrommeling en verlies van open ruimte als resultaat.

Het kabinet heeft begin dit jaar de Taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerreinen, onder voorzitterschap van de heer Noordanus, ingesteld die een advies heeft uitgebracht over een versnelde uitvoering van de herstructureringsopgave en de financiering daarvan. Het kabinet heeft dit advies, getiteld 'Kansen voor kwaliteit', op hoofdlijnen overgenomen.

Tot en met 2013 is door het Rijk 400 miljoen euro vrijgemaakt om de herstructurering te versnellen. Deze bijdrage is wel afhankelijk van overeenstemming met provincies en gemeenten over de aanpak en medefinanciering. Hierover maakt het Rijk nog voor de zomer van 2009 afspraken met gemeenten en provincies in een convenant. Kern van de aanpak is: betere regionale samenwerking en planning, versnellen van de herstructureringsopgave en samen investeren. Daarbij worden ook de mogelijke opties voor decentralisatie van Rijksmiddelen op voor en nadelen bezien. Om onnodige veroudering in de toekomst te voorkomen wordt bekeken of en hoe parkmanagement meer verplichtend kan worden gemaakt. Voor de lange termijn is meer betrokkenheid van private partijen gewenst.

Het kabinet zal samen met provincies en gemeenten in maart 2009 beginnen met pilots om snel met herstructurering te kunnen starten. De financiële inzet van het Rijk na 2013 zal worden bepaald op basis van een tussenevaluatie van de resultaten tot en met 2013.