Ministerraad


Bijdrage voor A2 zone Eindhoven uit Nota Ruimtebudget

Persbericht | 21-11-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het beschikbaar stellen van een bedrag van 6,8 miljoen euro uit het Nota Ruimtebudget ten behoeve van een onderdeel van het project Eindhoven A2 zone. Het gaat hier om de aanpassing van het onderliggend wegennet ter hoogte van de aansluiting Meerenakkerweg.

Met de uitvoering van het project wordt bijgedragen aan de uitvoering van de ruimtelijk economische doelstellingen van dit kabinet in een gebied dat tot de economische hoofdstructuur van Nederland behoort. Het belang van dit project is een goede ontsluiting van de economisch zeer belangrijke A2 zone op de in ombouw zijnde A2. Door de aanpassing van het wegennet wordt de ontsluiting van het bedrijventerrein De Hurk op de A2 sterk verbeterd. Dat geldt ook voor de ontsluiting van het bestaande en in ontwikkeling zijnde stedelijk gebied ten westen van de A2 met bijbehorende voorzieningen en nog te ontwikkelen werklocaties.

Het project is onderdeel van het grote integrale gebiedsontwikkelingsproject Brainport Eindhoven, waarin het gehele gebied rond de A2 wordt ontwikkeld tot visitekaartje van de Brainport. Ook dat project is geselecteerd voor het Nota Ruimtebudget. Het project A2 zone loopt hierop vooruit vanwege de wens tegelijk met de voltooiing van de ombouw van de A2 in mei 2010 de ontsluiting op de omgeving rond te hebben.

Voor de Nota Ruimte is tot 2014 1 miljard euro beschikbaar gesteld. Het kabinet heeft hiervoor vorig jaar 23 projecten geselecteerd en opgenomen in de procedure die ten grondslag ligt aan de besteding van het budget. Eind 2009 zal voor vrijwel alle projecten de bijdrage zijn vastgesteld.