Partij van de Arbeid

Jos Brink homo-emancipatieprijs

21-11-2008 04:00

De PvdA is blij met het invoeren van de Jos Brink homo-emancipatieprijs. PvdA-kamerlid Anja Timmer: We hebben goede stappen gezet op het gebied van acceptatie en emancipatie van homos. Incidenten en recent onderzoek naar homofoob geweld en de daders hiervan laten keer op keer zien dat we er nog niet zijn.

Het kabinet heeft, na een voorstel van minister Platerk, vandaag besloten de Jos Brink homo-emancipatieprijs in het leven te roepen. De prijs zal eens per twee jaar worden uitgereikt door minister Plasterk die zich daarbij laat adviseren door een onafhankelijke jury. Degene die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van homos in de samenleving komt hiervoor in aanmerking. De prijs bestaande uit een kunstobject en een geldbedrag.

De jury bestaat uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Erwin Olaf, Claudia de Breij en Sophie Hilbrand. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Plasterk Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd. Timmer: Dit kabinet laat zien dat zij verschilt maakt en zich inzet voor homo-emancipatie, niet alleen in de beleidsnota, maar ook door dit bijzondere initiatief, dat nog eens benadrukt hoe belangrijk de inzet van velen op dit terrein is.

De Jos Brink homo-emancipatieprijs wordt in het voorjaar 2009 voor de eerste keer uitgereikt.