CDA

Knops: Wie A van Afghanistan zegt, moet ook B van budget zeggen

Deze week sprak de kamer met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, minister van Middelkoop van Defensie en minister Koenders voor ontwikkelingssamenwerking over de voortgang van de missie in Uruzgan.

Volgens CDA-kamerlid Raymond Knops een operatie die in omvang, complexiteit, risicoâs en uitdagingen zijn weerga niet kent. âEen veiliger en stabieler Afghanistan, dat weer tot bloei en ontwikkeling komt, dat perspectieven biedt voor de jarenlang door oorlogen en conflicten geteisterde bevolking, dat is waar het om draait. Dat is van belang voor de mensen daar, voor de omringende regio, voor de geloofwaardigheid van de internationale gemeenschap, de NAVO, en niet in de laatste plaats, voor onze eigen veiligheidâ, zo zei Knops. Deze inzet vergt veel van ons land: politiek, diplomatiek, financieel en militair.

Knops pleitte voor meer samenwerking met Pakistan, zeker met de nieuwe president. âOmdat naburige landen en regionale grootmachten, zoals ook China en India, een grotere rol zouden moeten spelen bij de stabilisering van Afghanistan â al was het maar omdat dat ook in hun eigenbelang isâ. De CDAâer vroeg tevens meer aandacht van de ministers bij de aanpak van de andere bedreiging voor de stabiliteit van Afghanistan; de omvangrijke drugshandel. âIn Uruzgan tiert de papaverteelt welig, de productie is er gestegen, terwijl de autoriteiten nauwelijks iets ondernemen. Wat de CDA fractie betreft is het sturen van een narcotica-specialist niet genoeg. De NAVO is zich van de ernst van de situatie bewust en heeft het mandaat verruimd om op te kunnen tredenâ, zo zei hij.

Knops kwam tijdens het overleg terug op de eerder door minister Koenders gedane toezegging tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken richting CDA-fractie, dat hij ruimhartig uitvoering geeft aan de financiering van activiteiten op het snijvlak van vrede en veiligheid. Knops vroeg de minister concreet of hij bereid is op basis van zijn toezegging de financiering van de politietraining in Uruzgan op zich te nemen. Tot slot vroeg Knops om zijn zorg weg te nemen ten aanzien van de bekostiging van de missie en de druk die daardoor ontstaat op Defensie. âWie A van Afghanistan zegt, moet ook B van budget zeggen. Wat het CDA betreft kan het niet aan de orde zijn dat de krijgsmacht zichzelf op moet eten om Uruzgan draaiende te kunnen houdenâ, zo besloot Knops. Minister Verhagen en minister Van Middelkoop namen zijn zorg enigszins weg.

---