Gemeente Breda

Steenuil gekozen als dè Bredase soort!

Klik hier voor vergroting.

De soortenprijsvraag die in in het gemeentelijke huis-aan-huisblad Breda Nu is gehouden heeft als resultaat opgeleverd dat de steenuil als dè Bredase soort uit de bus is gekomen. In totaal hebben 39 van de 140 stemmers hun voorkeur uitgesproken voor deze vogel. Wethouder Willems: Wij willen aan de hand van deze prachtige vogelsoort alle Bredanaars op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de soortenrijkdom en daarmee van de kwaliteit van de natuur in en rond de stad.

Ecologen, biologen en ecologisch beheerders van de Gemeente Breda hebben een lijst van in totaal tien plant- en diersoorten opgesteld waaruit Bredanaars een keuze hebben kunnen maken. Op deze lijst staan behalve de steenuil ook de groene specht, grote gele kwikstaart, huiszwaluw, watervleermuis, gewone dwergvleermuis, dotterbloem, pinksterbloem, alpenwatersalamander en als laatste de vlindersoort oranjetipje. Het zijn allen soorten die nu al in Breda voorkomen of die hier eigenlijk thuis horen gezien de waterlopen in en rond de stad, de manier van beheren van bermen en natuurgebieden en het niet gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen.
De keuze van de steenuil betekent niet dat andere soorten geen aandacht krijgen, maar de steenuil moet wel hét boegbeeld worden van het Bredase soortenbeleid.

Biodiversiteit
Biodiversiteit (het ruimte bieden aan zoveel mogelijk planten- en diersoorten) is een belangrijk thema. De Gemeente Breda. heeft in 2007 het verdrag internationale verdrag Countdown 2010 ondertekend dat als doel heeft de verslechtering van biodiversiteit in gemeenten een halt toe te roepen.
Breda gaat, in samenwerking met natuur- en milieugroepen en gebiedsbeheerders, de leefomgeving van de steenuil daadwerkelijk verbeteren.

Maar de stad is al vanaf de jaren tachtig bezig om het teruglopen van het aantal soorten dieren en planten tegen te gaan en de toename ervan in en rond de stad te bevorderen. Zo wordt er in samenwerking met natuurgroepen gekeken welke planten- en diersoorten op welke plekken in de stad precies voorkomen en hoe het beheer van de groene buitenruimte verbeterd kan worden. Ook aanpassingen van waterlopen in en rond de stad spelen hierbij een belangrijke rol. De herstelde en nieuwe meanderingen van de Mark en Aa of Weerijs en Molenlei zijn hier goede voorbeelden van.

Ook kleine aanpassingen om leefgebieden van planten en dieren aan elkaar te koppelen zijn van groot belang. Hierbij valt te denken aan het planten van bomen en struiken die verspreid van elkaar groeiende bospercelen met elkaar verbinden, aan natuurlijker overgangen van water naar land langs bijvoorbeeld singeloevers en aan het aanbrengen van onderdoorgangen voor dieren onder drukke wegen, waarvan de paddenonderdoorgangen op de weg tussen Ulvenhout en Bavel de meest recente resultaten zijn.

Ook het aanleggen van groene daken op nieuwbouwwoningen kan een bijdrage leveren.
En het al twintig jaar lang niet meer spuiten met gif en het meer natuurlijke beheer van bermen langs wegen en waterlopen hebben een duidelijke groei van het aantal planten- en diersoorten binnen de bebouwde kom opgeleverd.

De steenuil
De steenuil, in West-Brabant ook wel t Hupke genoemd en met die bijnaam ook de naamgever van het verenigingsblad van de West Brabantse Vogelwerkgroep, was tot begin jaren tachtig een regelmatig voorkomende broedvogel. Sindsdien is de populatie met de helft afgenomen. Veranderingen in de agrarische bedrijfsvoering, beheer en onderhoud van het erf en stadsuitbreiding vormen de grootste bedreigingen voor de steenuil. Gelukkig bevinden zich in Prinsenbeek en de Rith nog enkele paren.

De steenuil wordt vooral aangetroffen in kleinschalige agrarische gebieden in de buurt van vrijstaande boerderijen en aan stads- en dorpsranden. Gebieden met houtwallen, knotwilgen en hoogstamfruit genieten zijn voorkeur. Het plaatsen van nestkasten, zoals de West-Brabantse Vogelwerkgroep doet, vergroot zijn overlevingskans. Samen met het Gilde de Baronie werkt de vogelwerkgroep actief mee aan de verbetering van het leefgebied van de steenuil. Zoals de steenuil ook óns leef- en woongebied beter maakt door het tegengaan van overlast door insecten, muizen en slakken.

Breda, 21 november 2008