INLIA


Wijzigingen medische zorg voor asielzoekers en onverzekerden 21/11/2008

Per 1 januari wordt de medische zorg voor asielzoekers en onverzekerden anders geregeld. Wij berichtten daarover al eerder op 22/5 en 15/9. In dit bericht wordt nader ingegaan op de eerstelijnszorg in de AZCs, die overgaat van MOA/GGD Nederland naar Menzis, en naar de vergoedingsregeling voor medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden, die in het vervolg door CVZ wordt uitgevoerd.

De eerstelijnszorg in de AZCs is door het COA uitbesteed aan zorgverzekeraar Menzis.

Het zorgmodel dat Menzis voor ogen staat en waarvan de implementatie op schema ligt zal worden aangestuurd vanuit het landelijke Gezondheidscentrum Asielzoekers, die met alle betrokken huisartsen een samenwerkingscontract aangaat. Dit Gezondheidscentrum met één centrale administratie en inschrijving, één Huisartsen Informatie Systeem (HIS) en een continu bereikbare centrale praktijklijn ondersteunt de huisarts, die op zijn beurt weer samenwerkt met de praktijkondersteuner asielzorg. Het concept wordt uitgebreid uit de doeken gedaan op de site van Menzis.

Het COA neemt intussen de maatregelen die nodig zijn om de implementatie per 1 januari 2009 goed te laten verlopen. Dit gebeurt in de vorm van informatieve bijeenkomsten voor de azc-bewoners, het maken van informatiemateriaal zoals een brochure en leaflets met specifieke en noodzakelijke informatie per locatie (adres huisarts, apotheek e.d.) en op elke locatie een afgeschermde telefoon, om de praktijklijn te bellen. In de nieuwsbrief van 14 november meldt het COA dat alle bij de organisatieverandering betrokken partijen (stakeholders) vertrouwen hebben in het nieuwe zorgmodel en in de implementatie.

Die zelfde nieuwsbrief maakt ook melding van een wijziging in de taken van de COA-medewerkers: zij zullen voor de azc-bewoners een wegwijsfunctie in de zorg vervullen, aangeduid als de NMG (Niet Medische Gidsfunctie).

Over de praktijkverpleegkundigen van de MOA, die nu nog een belangrijke rol in de medische zorg in de AZCs vervullen wordt in de nieuwsbrief van het COA niet meer gerept. Hun mening over de veranderingen is echter te lezen op de weblog van Bas Leerink, lid van de Raad van Bestuur van Menzis. Wellicht dat een deel van deze MOA-medewerkers als Praktijkondersteuner (POHa) bij de betrokken huisartsenpraktijk in dienst treedt.

Maar niet alleen in de AZCs gaat het nodige veranderen op zorggebied, ook daarbuiten gaat er het nodige veranderen voor de illegale vreemdeling. Ook daarover is elders op deze site meer te lezen. Nadat het voorstel tot aanpassing van de financiering van medisch noodzakelijke zorg aan illegale vreemdelingen in de Zorgverzekeringswet op 22 april 2008 is aangenomen in de Tweede Kamer werd het op 28 oktober zonder stemming aangenomen in de Eerste Kamer. Tijdens de behandeling daar zijn echter wel twee moties ingediend waarvan er een is aangenomen m.b.t. de vergoeding van 80% van noodzakelijke medische zorg en het verhalen van 20% van de kosten op de patiënt voor huisartsen met een bovenmatige toeloop van illegale personen en voor wie de regeling een te groot bedrijfsrisico met zich meebrengt. In de andere motie wil de Eerste Kamer dat ook de tandartszorg onder de regeling wordt gebracht. Minister Klink zegde in dit geval toe binnen een half jaar met een wetswijziging te komen als in de praktijk blijkt dat dit gewenst is.

Het sluitstuk van de nieuwe regeling wordt gevormd door het Waarborgfonds, voorheen het Koppelingsfonds, de financiering van de zorg aan illegalen. Deze wordt uitgevoerd door het CVZ, het College Voor Zorgverzekeringen, dat zorgaanbieders tegemoet gaat komen die inkomsten mislopen doordat zij zorg verlenen aan in betalingsonmacht verkerende illegalen. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn te lezen op de site van CVZ.