Asbestonderzoeken

Regio, 21-11-2008

Het Regionale Milieu Handhavingsteam van de politie Hollands Midden heeft in de periode september tot en met november 2008 tien meldingen op het gebied van asbest onderzocht. Onderzoek wees uit dat in vier gevallen de zaken uiteindelijk in orde bleken te zijn, danwel dat er onvoldoende opsporingsindicatie was. In twee zaken bleken er alleen overtredingen te zijn gepleegd op het gebied van de arbeidsomstandigheden. De Arbeidsinspectie heeft hiervan proces verbaal opgemaakt. Het Regionaal Milieu Handhavingsteam heeft van de overige vier zaken proces verbaal opgemaakt.

In Nieuwe Wetering werden door een particulier een groot aantal asbesthoudende platen van een schuur verwijderd. De betrokken persoon had geen asbestinventarisatie laten uitvoeren en had geen sloopvergunning van de gemeente. De man is als verdachte gehoord en tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

In Leiden vond in een schoolgebouw een verbouwing plaats. De verbouwing was niet bij de gemeente gemeld, ondanks dat men in een gebouw uit de zeventiger jaren asbest had kunnen verwachten. Tijdens de verbouwing trof men een zeer gevaarlijk soort spuitasbest aan. De verbouwing werd stilgelegd en de asbest werd door een erkend asbestverwijderingsbedrijf verwijderd. Dit gebeurde echter zonder dat er een asbestinventarisatieonderzoek had plaatsgevonden. Na de verwijdering werd er melding gedaan bij de arbeidsinspectie en werd tevens het milieuteam van de politie gewaarschuwd. Uit onderzoek bleek dat de gemeente Leiden een aantal jaren geleden een zogenaamde quickscan had laten uitvoeren op vele panden in de gemeente, waaronder de bewuste school. Uit de quickscan bleek dat er toen al asbest in het schoolgebouw was aangetroffen. De schoolleiding bleek hiervan op de hoogte te zijn, maar had hierover voor en tijdens de verbouwing niets tegen de aannemer (en onderaannemer) gezegd. In het onderzoek werden vele personen gehoord en uiteindelijk werden de school en twee aannemersbedrijven als verdachte aangemerkt.

In de gemeente Schoonhoven vond in een verzorgingstehuis een grote verbouwing van een gehele verdieping plaats. Op de bewuste verdieping van het pand bleek op diverse plaatsen asbest aanwezig te zijn. Er bleek geen asbestinventarisatie plaats te hebben gevonden en tevens was er geen sloopvergunning bij de gemeente aangevraagd. De huurder van het pand had, in overleg met de eigenaar van het pand, de verdieping aan een onderhuurder verhuurd. De eigenaar van het pand was echter niet op hoogte van de verbouwing. Ook in deze zaak werden vele personen gehoord. Tegen de onderhuurder en de aannemer is proces verbaal opgemaakt.

In de gemeente Oegstgeest vond in een particulier woonhuis een verbouwing op de zolder plaats. Tijdens de sloopwerkzaamheden werden drie asbesthoudende afvoerpijpen aangetroffen. Door de betreffende aannemer werden de sloopwerkzaamheden stilgelegd en werd tevens een asbestinventarisatieonderzoek uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek dat het asbest door een erkende asbestverwijderaar verwijderd moest worden. De aannemer maakte met de bewoners de afspraak dat de asbest op de juiste wijze zou worden verwijderd. De verantwoordelijke man van het aannemersbedrijf besloot echter toch de asbesthoudende pijpen door eigen personeel te laten verwijderen. De politie heeft proces verbaal opgemaakt tegen de aannemer en een medewerker van dat bedrijf.

--- einde bericht ---