Vereniging Eigen Huis: meldpunt dubbele bodems financiële producten

21/11/2008 16:41

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis opent meldpunt dubbele bodems financiële producten

Amersfoort, 21 november 2008

Vereniging Eigen Huis is op zoek naar dubbele bodems en onbegrijpelijk taalgebruik in de voorwaarden van hypotheken, leningen en verzekeringen en opent daarvoor zaterdag op haar website een speciaal meldpunt.

Dagelijks hoort Vereniging Eigen Huis verhalen over onduidelijke voorwaarden van financiële producten. "Taaie stof, duizenden regeltjes die alleen relevant worden als er iets gebeurd" vertellen leden. Sommige bepalingen van banken en verzekeraars zijn zo ruim geformuleerd dat ze geen enkel houvast bieden. Zo staat in de hypotheekvoorwaarden van een bank dat het gehele hypotheekbedrag onmiddellijk opeisbaar is bij "elke gebeurtenis die kan leiden dan wel heeft geleid tot een substantiële daling van de waarde van het onderpand." Op welke gebeurtenissen de bank precies doelt, weet de klant niet. Moet hij al vrezen zijn dat de bank de hypotheekschuld opeist als de waarde van de woning daalt omdat het vrije uitzicht verdwijnt? De bank schept hiermee onduidelijkheid en kan zich in alle mogelijke gevallen op dergelijke bewust vage bepalingen beroepen. De klant kan zich moeilijk verweren en weet niet waar hij aan toe is.

Consumenten mogen niet worden verrast door onduidelijke bepalingen en beperkingen in de algemene voorwaarden. Vereniging Eigen Huis roept daarom consumenten op hun eigen voorbeelden van onduidelijke, verhullende of onbegrijpelijke voorwaarden te melden. Werd u verrast door een onbekende extra opslag op uw hypotheekrente? Deed u vergeefs een beroep op uw werkeloosheidsverzekering maar stonden er in de kleine lettertjes beperkingen die u niet wist? Of heeft u een lening afgesloten waarbij de voorwaarden anders blijken te zijn dan u had begrepen?

Vereniging Eigen Huis gebruikt de informatie om te inventariseren welke dubbele bodems voorkomen in financiële producten. De vereniging wil dat alle voorwaarden en bepalingen bij hypotheken, leningen en verzekeringen begrijpelijk en eenduidig worden. Dubbele bodems en andere vervelende verrassingen moeten uit financiële producten verdwijnen.

Het meldpunt staat open voor leden en niet-leden van Vereniging Eigen Huis en is vanaf zaterdag 22 november open op www.eigenhuis.nl





http://www.eigenhuis.nl

http://www.veh.nl