Aanscherping emissie-eisen middelgrote stookinstallaties

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht ministerraad

21 november 2008

Aanscherping emissie-eisen middelgrote stookinstallaties

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ingestemd met de aanscherping van de emissie-eisen voor middelgrote stookinstallaties. Door deze aanscherping zullen er in Nederland vanaf 2010 behoorlijke emissiereducties kunnen worden behaald, waardoor Nederland de internationale afspraken voor emissieplafonds en luchtkwaliteit kan nakomen.

Het klimaatbeleid is een van de speerpunten van het kabinet. De realisatie van internationale afspraken met betrekking tot emissies en het verminderen van broeikasgasemissies zijn belangrijke elementen daarin. Het ministerie van VROM heeft hiervoor het Besluit emissie-eisen voor middelgrote stookinstallaties milieubeheer ontwikkeld. Dit besluit levert een aanzienlijke bijdrage aan de reductie van de NOx-emissies en daarmee aan de realisatie van de verplichtingen uit de Europese richtlijn nationale emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen, de luchtkwaliteit en het klimaatbeleid. Het nieuwe besluit stelt ook eisen aan de emissies van koolwaterstoffen met het oog op reductie van methaanemissies (een zeer sterk broeikasgas) bij gasmotoren en aan stookinstallaties waarin biobrandstoffen worden verstookt.

Middelgrote stookinstallaties zijn vooral in de dienstensector, glastuinbouw en industrie in gebruik. Naar verwachting zal het besluit nog voor de zomer van 2009 in werking treden. Het besluit geldt na inwerkingtreding direct voor nieuwe installaties. Voor bestaande installaties voorziet het besluit in een transitieperiode voor het voldoen aan de nieuwe eisen tot uiterlijk 1 januari 2019.

RVD, 21.11.2008

Categorieën: Overig

Bron: Ministerraad, Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer