Handreiking gepresenteerd voor herbestemming Religieus Erfgoed

21/11/2008 17:00

VNG

Sluiting en zelfs sloop dreigt voor kerken en andere religieuze gebouwen. Berichten hierover in de media komen steeds vaker voor. Naar verwachting gaat het in de komende tien jaar alleen al om duizend kerken: twee per week. Om die reden hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen (VBMK) in Nederland de handen ineen geslagen om de lokale overheden en de kerkgenootschappen te ondersteunen bij een gezamenlijk te formuleren toekomststrategie.

Dit heeft mede met steun van een aantal fondsen geleid tot een 'Handreiking Religieus Erfgoed voor burgerlijke en kerkelijke gemeenten, van kerkelijk gebruik tot herbestemming', waaraan diverse burgerlijke en kerkelijke deskundigen vanuit verschillende invalshoeken en met een eigen expertise hebben meegewerkt. Deze publicatie is voorzien van aansprekende casussen en kent tips plus een stappenplan voor proactief lokaal beleid.

De handreiking is vandaag aangeboden aan Judith van Kranendonk, DG bij het ministerie van OCW. Zij heeft de handreiking op vrijdag 21 november namens minister Ronald Plasterk in ontvangst genomen van de VNG en de VBMK tijdens een discussiemiddag met informatiebeurs in de Grote Kerk te Den Haag. Het Rijk is steeds meer inhoudelijk en financieel begaan met het lot van het religieus erfgoed in ons land.

De aanwezigen op 21 november krijgen de Handreiking. De leden van de VNG ontvangen deze in tweevoud. Voorts is deze publicatie te bestellen ad 15 euro, ISBN 978-90-79937-01-1, via het bureau van de VBMK, E vbmk@erfgoedhuis-zh.nl, www.vbmk.nl.

Den Haag, 21 november 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten