Ministerie van Defensie

21-11-2008 16:30

SPEURHONDEN IN DE STRIJD TEGEN GEÃMPROVISEERDE EXPLOSIEVEN

Foto: Defensie - Na een lange vlucht kan deze viervoeter eindelijk aan zijn nieuwe werkomgeving snuffelen.

Op Kamp Holland in Tarin Kowt landde vandaag een vliegtuig met aan boord Nederlandse explosievenhonden. De dieren worden in Uruzgan ingezet om te helpen bij de opsporing van IEDâs. De geïmproviseerde explosieven, vaak in de vorm van bermbommen, vormen nog steeds een grote bedreiging voor de bevolking en de militairen in Afghanistan.

Hoewel veruit de meeste explosieven vroegtijdig worden onderkend, vormen de honden van de Koninklijke Luchtmacht een welkome aanvulling. Ze stellen de Task Force Uruzgan nog beter in staat IEDâs te detecteren. De hond gaat op de geur van het explosief af en heeft daardoor direct de locatie van het eigenlijke gevaar te pakken.

Na een korte gewenning op het kamp oefenen de honden eerst met hun Australische viervoeters, die al langer in het gebied verblijven. De honden en hun geleiders werken altijd in combinatie met een searchteam van de genie. Ze reizen als extra passagier mee achterin de voertuigen of vliegen per helikopter naar het inzetgebied.

De speurhonden hebben een extra training gehad om de strijd tegen IEDâs aan te gaan. Ze worden ondergebracht bij de bewakingshonden van de Air Task Force op Kamp Holland.