Raad voor de Rechtspraak


Raad brengt advies uit aan de Minister van Justitie over Wetsvoorstel maximering vergoeding voor hogere inkomens

Den Haag, 21 november 2008 - Op 29 oktober 2008 heeft de Raad voor de rechtspraak aan de Minister van Justitie advies uitgebracht over het concept Wetvoorstel maximering vergoeding voor hogere inkomens (d.d. 10 oktober 2008). Dit wetsvoorstel strekt ertoe de door de kantonrechter toe te kennen vergoeding bij de ontbinding van een arbeidsovereenkomst te maximeren op een jaarsalaris van de werknemer, indien dat salaris EUR75.000,- of meer bedraagt, tenzij in de gegeven omstandigheden het volstaan met toekenning van een aldus gelimiteerde vergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn.

In zijn advies constateert de Raad onder andere dat de keuze voor de grens van EUR75.000,- wordt toegelicht met de enkele opmerking dat het daarbij zou gaan om 'werknemers waarvan de arbeidsmarktpositie in de regel al goed is' en dat een nadere onderbouwing van deze stelling ontbreekt. In algemene zin is het echter voor de acceptatie van regelgeving en van de in het verlengde daarvan gedane uitspraken van rechters van belang dat gemaakte keuzes door de wetgever inzichtelijk worden gemaakt en worden onderbouwd.
Daarnaast merkt de Raad dat tekst noch toelichting van het wetsvoorstel expliciet zijn over de vraag hoe moet worden omgegaan met contractuele regelingen tussen werkgever en werknemer die afwijken van het voorgestelde nieuwe art. 7:685a. Uitgaande van de mogelijkheid tot contractuele afwijking merkt de Raad op dat het praktische belang van het wetsvoorstel beperkt lijkt te zullen zijn.

Een van de wettelijke taken van de Raad voor de rechtspraak betreft de advisering over nieuwe wets- en beleidsvoorstellen die gevolgen hebben voor de rechtspraak. Bij het opstellen van zijn adviezen beoordeelt de Raad de voorgenomen wet- en regelgeving in het bijzonder op de gevolgen voor de organisatie en de werklast van de gerechten en op de (praktische) toepasbaarheid en uitvoerbaarheid.

Advies van de Raad

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 21 november 2008 Naar boven