FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten positief over plan Bos voor ABN AMRO en Fortis

Vakbond FNV Bondgenoten is in eerste reactie positief over het plan om ABN AMRO en Fortis als één bank verder te laten gaan.

Bestuurder Carla Kiburg van de bond: "Bos heeft bij z'n plan aan de werkgelegenheid gedacht, dus er zullen in ieder geval niet meer banen verloren gaan dan al bekend was, en misschien zelfs iets minder. Voor werknemers is dat goed. Het is voor hen sowieso een opluchting dat er nu duidelijkheid is."

Bos heeft toegezegd dat alle met de bond gemaakte afspraken worden nagekomen. Ook dat stemt Kiburg positief: "Daarbij komt dat de banken in Nederlandse handen blijven, wat voor werknemers als voordeel heeft dat de Nederlandse arbeidsverhoudingen behouden blijven". De samenvoeging is ook positief voor de financiële sector in Nederland: "Het vergroot de kans dat Nederland een financieel bolwerk kan worden", aldus Kiburg.
Ze verwacht geen problemen rondom de samenwerking tussen werknemers van de twee banken: "Dat ging in de voorbereiding van de eerdere fusie eigenlijk ook heel goed."

De verzelfstandiging van Fortis Verzekeringen is geen slechte ontwikkeling. Kiburg: "Het is een gezond onderdeel dat goed zelfstandig kan overleven".