PvdA Europees parlement


Oudere werknemer langer aan het werk houden

21 november 2008

"Indien als gevolg van de economische recessie, de druk op de oudere werknemer wordt verhoogd om vroegtijdig de arbeidsmarkt te verlaten, dan vervallen we in de oude fouten", zo stelde Pvda-europarlementariër Jan Cremers vanavond in het Europees Parlement. De parlementsleden gingen in debat over de toekomst van de sociale zekerheid in Europa.

Cremers: "De nadruk moet nu en in de toekomst blijven liggen op flexibele pensionering op vrijwillige basis. Dat moet gecombineerd worden met een aangepaste werkorganisatie, waarin langer blijven werken een reële mogelijkheid is".

Op korte termijn is een groei van de werkloosheid in Europa te verwachten, als gevolg van de financiële crisis, waardoor de noodzaak om juist oudere werknemers aan het werk te houden of weer in dienst te nemen zou kunnen afnemen. Op lange termijn levert dat extra grote problemen op voor de sociale zekerheid in Europa, waarvan de betaalbaarheid steeds zwaarder onder druk komt te staan door de vergrijzing van de bevolking.

Cremers doet vanavond daarom een oproep aan de sociale partners en nationale politici om oog te blijven hebben voor de arbeidsparticipatie van de oudere werknemers.

"Discriminatie op grond van leeftijd moeten we vermijden. Het is aan de lidstaten om een passend arbeidsbeleid te voeren, waarbij scholing en omscholing van werknemers de enige motor kan zijn om jong én oud aan een baan te helpen."

Doorwerken na je 65ste kan nooit voor alle bedrijfstakken verplicht worden, volgens Cremers, en daar waar het kan moet het op vrijwillige basis gebeuren. "Een leeftijdsbewust personeelsbeleid is hard nodig", volgens Cremers, "Maar het is niet aan Europa, wel aan werkgevers en vakbonden, die hun bedrijfstak goed kennen, om de pensioengerechtigde leeftijd vast te stellen."