PvdA Europees parlement


Onduidelijkheid over noodzaak verzamelen van passagiersgegevens

20 november 2008

De PvdA in het Europees Parlement en in de Tweede Kamer wijst het verzamelen van gegevens van vliegtuigpassagiers teneinde terrorisme te bestrijden niet op voorhand af, maar wil eerst overtuigende argumenten voor de noodzaak van dit Europese 'PNR' systeem. Vandaag stemde het Europees Parlement in een resolutie over dat nieuwe systeem, het Passenger Name Record (PNR) . Vliegtuigmaatschappijen zouden volgens een voorstel van de Europese Commissie gegevens van vliegtuigpassagiers moeten afstaan aan betrokken lidstaten om mogelijke terroristen op te sporen.

Veiligheid staat voor de PvdA voorop, maar de PvdA kan alleen maar akkoord gaan met zo´n systeem, als wordt aangetoond dat dit systeem absoluut noodzakelijk is om terrorisme effectief te kunnen bestrijden. Ook moeten er voldoende waarborgen zijn voor de privacy en de rechtsberscherming van burgers. PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt: "Er is nog steeds onvoldoende aangetoond dat het verzamelen van deze gegevens beter is voor het vroegtijdig vinden van potentiële terroristen dan de al bestaande methodes en instrumenten van de opsporingsdiensten. Daarnaast is onduidelijk wat er precies met de gegevens van passagiers zal gebeuren." Het gebruik van gevoelige gegevens zoals etniciteit, religie en politieke overtuiging moet strikt aan banden worden gelegd, zo vindt Bozkurt.

Ook de Tweede Kamer is niet blij met het huidige Europese PNR-voorstel. PvdA- woordvoerder Attje Kuiken vindt dat de onderhandelingen tussen de Europese ministers en de Europese Commissie over dat PNR-systeem stopgezet moeten worden. "Ze kunnen niet gewoon doorgaan met onderhandelen, nu er kritiek is uit zowel het Europees Parlement als het nationale Parlement van Nederland. We willen eerst de juiste argumenten en meer duidelijkheid over het systeem."

De resolutie van het Europees Parlement roept daarom de Europese ministers op eerst de noodzaak van het PNR-systeem duidelijk te maken alvorens een beslissing te nemen.