Woonbond


21-11-2008

Handjeklap bij waterschapverkiezing

Het Parool van 21 november maakt melding van handjeklap bij de verkiezing voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Twee lijsten die meedoen aan de verkiezing blijken nauwe banden met elkaar te onderhouden. Dat zijn de Socialistische Waterschapsvereniging en Eigen Woning en Water. De Socialistische Waterschapsvereniging claimt op te komen voor de belangen van huurders. Eigen Woning en Water voor de belangen van eigenaar-bewoners. De lijsttrekkers werken nauw samen en vormen de directie van een vastgoedonderneming (Ortelius Vastgoed). Dat blijkt uit onderzoek van het SPekulatie Onderzoeks Kollektief (SPOK).

De Socialistische Waterschapsvereniging zegt te worden ondersteund door leden van de Woonbond en huurdersverenigingen. De Woonbond weet van niets en wat de geloofwaardigheid van de Socialistische Waterschapsvereniging ook niet ten goede komt, is dat ze werd opgericht door de lijsttrekker van Eigen Woning en Water, de heer Hans Bremer. Die werd na de vorige waterschapsverkiezingen nog veroordeeld wegens fraude met de benodigde handtekeningen.

Van Bennekum is lijsttrekker van de Socialistische Waterschapsvereniging. Bremer zegt Van Bennekum te hebben gevraagd om mee te doen namens de huurders, zodat hijzelf zich met zijn pleidooi voor huiseigenaren beter kan onderscheiden. Hij voorziet zelfs dat ze samen optrekken als ze eenmaal gekozen zijn. Hans Bremer zou alleen formeel onderdirecteur zijn bij Ortelius Vastgoed, enkel en alleen om drie jaar geleden namens Van Bennekum te kunnen optreden op een onroerendgoedveiling.

Van Bennekum ontkent aan een leibandje te lopen bij Bremer. Dat de partijen voor de huurders en de huiseigenaren samen optrekken, vinden de beide heren zelf niet vreemd. 'Het gaat in het waterschap alleen maar om deze belangentegenstelling. Maar niemand zegt daar iets over,' zegt Bremer. 'Al die andere partijen zijn één pot nat. Iedereen zegt te zijn voor schoon water en veilige dijken tegen lage kosten. Die hele verkiezingen zijn een wassen neus.' Ook wat Van Bennekum betreft mogen dit de laatste waterschapsverkiezingen zijn.

Van Bennekum vindt het ook niet merkwaardig dat hij als verhuurder en vastgoedhandelaar een socialistische lijst trekt. 'Het gaat om mijn standpunten, die zijn duidelijk. Of ik een socialist ben? Ik kom op voor huurders. Zo vinden wij dat tweepersoonshuishoudens niet voor drie personen moeten betalen.' 'Als je mij vraagt waar ik voor stem bij andere verkiezingen, krijg je geen antwoord. Dat is niet relevant. Ik ben niet van de SP, ik ben van de Socialistische Waterschapsvereniging. Dat we voor onze posters de huisstijl van de SP kopiëren, zijn uw woorden. Uiteindelijk moet je stemmen trekken en slim zijn.'

Het Parool schrijft dat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht niet ingrijpt, omdat de Socialistische Waterschapsvereniging en Eigen Woning en Water aan alle regels voldoen.