Gemeente Almere

Al meer dan 1000 stemmers over invulling grote markt

21-11-2008

Grote Markt met lichtmasten Wordt het een kunstwerk, een fontein of toch iets anders? Met deze vraag is de gemeente de markt op gegaan naar haar inwoners. En met succes. De afgelopen week brachten al ruim 1000 inwoners hun stem uit voor een nieuw toonaangevend object op de Grote Markt in het stadscentrum van Almere Stad. Er is veel gestemd op de site en ook op de enquêtes die op straat zijn gehouden, is enthousiast gereageerd. Mensen spreken hun waardering uit voor het feit dat de gemeente Almere hen mee laat denken en dat hun mening gevraagd wordt.

Grote belangstelling
Almeerders vinden het leuk om na te denken over het object dat straks op de Grote Markt in Almere-Stad wordt neergezet. Er wordt volop gestemd via www.almere.nl/grotemarkt. Ook van de stembusjes in de bibliotheken en in de hal van het stadhuis wordt veel gebruik gemaakt. Om iedereen de kans te geven nog te stemmen, is besloten de eerste stemronde met twee dagen te verlengen. Ook de stembusjes in de bibliotheken en in de hal van het stadhuis blijven nog even staan. Er kan nu gestemd worden tot en met 26 november.


1e stemronde
Zoals bekend wordt de Grote Markt in het stadshart van Almere opnieuw ingericht. Het nieuwe plein zal goed aansluiten op de kwaliteit en uitstraling van het nieuwe stadshart. De nieuwe inrichting zal het gebruik als horecaplein verder versterken. Op dit vernieuwde plein is plaats voor iets bijzonders, aan de noordkant van het plein. Wat het precies moet worden, staat nog niet vast. Dat bepalen de Almeerders zelf. Gevraagd wordt om mee te denken met de richting waarin een ontwerper of kunstenaar zijn of haar model kan vormgeven. Moet het bijvoorbeeld een modern kunstwerk worden? Of past een bijzondere waterpartij beter bij Almere? Of gaat de voorkeur uit naar iets heel anders, bijvoorbeeld een object dat aansluit bij de horecavoorzieningen op het plein? Bezoekers, gebruikers en bewoners mogen het zeggen.
In twee stemrondes wordt toegewerkt naar een eindvisie. De eerste stemronde loopt tot en met 26 november. Vervolgens worden de resultaten geïnventariseerd. De eerste peiling vormt de basis voor de keuze van drie ontwerpers. Deze ontwerpers gaan vervolgens aan de slag.

Banner Grote Markt 2e stemronde
Eind januari presenteren zij hun ideeën tijdens een gezellige avond. Locatie en tijdstip worden via de site en via de pers bekend gemaakt. Tijdens deze avond kan worden gediscussieerd over de drie ontwerpen. Tijdens de twee weken die daarop volgen kan wederom via internet en de stemformulieren gestemd worden voor het beste ontwerp.