Gemeente Almere

Almere wil meer met gesubsidieerde arbeid

21-11-2008

Wmo mensen De gemeente Almere gaat de mogelijkheden op het gebied van gesubsidieerde arbeid verruimen. Belangrijk hierbij is dat de gemeente voor dit doel gemeentelijk werk beschikbaar stelt.

De gemeente Almere zet zich in om zoveel mogelijk mensen met een bijstandsuitkering weer aan betaald werk helpen. Voor mensen die nog niet klaar zijn voor een reguliere baan, biedt de gemeente verschillende ondersteunende voorzieningen. Gesubsidieerde arbeid is er daar één van.

Opstap naar werk
De gemeente gaat verschillende soorten gesubsidieerde arbeid inzetten. Kortdurende trajecten voor mensen die met een beetje ondersteuning al snel weer klaar zijn voor een betaalde baan, maar ook trajecten voor mensen die wat meer tijd nodig hebben. De trajecten vormen een opstap naar regulier werk doordat deelnemers werkritme en arbeidsvaardigheden behouden of opdoen. Daarnaast kan een traject structuur en dagbesteding bieden en wordt er tegelijkertijd gezocht naar oplossingen voor eventuele problemen waar deelnemers mee kampen.

Almeerse Werkorganisatie
Naast samenwerking met maatschappelijke organisaties, wil Almere ook gemeentelijk werk voor dit doel beschikbaar stellen. Bijvoorbeeld het onderhoud in de openbare ruimte. Dit zal worden georganiseerd in een `Almeerse Werkorganisatie'. Over de realisatie van zo'n organisatie gaat de gemeente in gesprek met de Tomingroep, die ook de uitvoerder is van de sociale werkvoorziening.

Stichting Kompaan
Stichting Kompaan was in Almere lange tijd de uitvoerder van gesubsidieerde arbeid. Een wetswijziging van de Wet Werk en Bijstand maakte heroverweging van de positie van Kompaan noodzakelijk. De gemeenteheeft nu besloten de huidige activiteiten die de stichting voor de gemeente uitvoert af te bouwen en te vervangen door nieuwe vormen van gesubsidieerde arbeid, die gerealiseerd worden in een Almeerse Werkorganisatie. Uitgangspunt hierbij is dat de huidige kennis en kunde van de stichting zoveel mogelijk behouden blijft en een plek krijgt in de werkorganisatie. De gemeente gaat hierover in gesprek met Stichting Kompaan.