CDA

Esther de Lange: CDA verwelkomt Blue Card voor kennismigranten.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is erg tevreden met het vandaag aangenomen voorstel voor een Europese Blue Card.

Deze richtlijn zorgt ervoor dat hoogopgeleide migranten van buiten de EU gemakkelijker een werk- en verblijfsvergunning kunnen krijgen in de landen van de Europese Unie. Het gaat dan om werknemers die binnen eigen land of in de EU niet beschikbaar zijn, maar op grond van hun kennis en expertise hard nodig zijn.

Esther de Lange: "De Blue Card moet er snel komen, want we kunnen de hoog opgeleide werknemers goed gebruiken. De lidstaten moeten echter wel zelf kunnen blijven beslissen over het aantal kennismigranten uit derde landen dat toegelaten wordt en het soort kennis waar behoefte aan is. Eerst moeten de werknemers uit de lidstaten aangesproken worden, voordat er een beroep gedaan wordt op migranten uit derde landen. Daarnaast moeten we ervoor waken dat er geen brain drain ontstaat, massaal vertrek van hoogopgeleiden, uit landen waar de kennismigranten zelf hard nodig zijn."

Naar aanleiding van een brandbrief van de Provincie Limburg, een grensregio bij uitstek die voor 325 kilometer aan België en Duitsland grenst, heeft Esther de Lange zich hard gemaakt voor de mogelijkheid tot grensarbeid voor kennismigranten. De plannen voor de Blue Card zoals de Europese Commissie ze vorig jaar op tafel heeft gelegd, scheppen namelijk problemen voor grensregio's: de verplichte koppeling van een werk- en verblijfsvergunning voor één lidstaat maakt het onmogelijk om grensarbeid te verrichten. "Het blijkt nu dat vooral grensprovincies zich zorgen maken over het effect hiervan. Zo zou een Indiase professor aan de Universiteit in het Belgische Hasselt niet in Hasselt kunnen blijven wonen en aan de Universiteit van Maastricht gaan doceren. Volgens de voorstellen moet hij daarvoor verhuizen naar Nederland. Blue Card houders zouden na een verblijf van drie jaar in de eerste lidstaat mogen gaan werken in een andere lidstaat, maar zij zouden dan wel ervoor mogen kiezen om in de eerste lidstaat te blijven wonen."

Voor Euregio's ligt Europa letterlijk voor de deur, maar paradoxaal genoeg hebben deze regio's vaak het meeste last van de problemen van Europa."Euregio's kunnen juist een voorbeeldfunctie vormen voor Europa en ik hoop daarom dat de Raad mijn standpunten overneemt.
---