Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Voorhang wijziging tarieven Regeling diervoeders


21 november 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over verhoging van tarieven van werkzaamheden van de Voedsel en Waren Autoriteit in het kader van de diervoederregeling. De verhoging is gebaseerd op de `handleiding overheidstarieven 2009'.

Geachte Voorzitter,

Gelet op artikel 25, vijfde lid, van de Kaderwet diervoeders doe ik u hierbij toekomen het voorstel tot wijziging van de tarieven voor retributies ten aanzien van werkzaamheden van de Voedsel en Warenautoriteit inzake diervoederregelgeving voor het jaar 2009. Er zal een generieke verhoging (indexering) worden toegepast ten aanzien van de retributies in de Regeling diervoeders die betrekking hebben op de werkzaamheden die door de VWA (zelf) worden verricht. De retributies worden verhoogd met 4,55%. De geïndexeerde tarieven zullen worden vastgesteld bij een voorgenomen wijziging van de Regeling diervoeders per 1 januari a.s.
Ingevolge het genoemde artikel van de Kaderwet diervoeders kan die vaststelling echter niet eerder geschieden dan vier weken nadat een voorstel daartoe aan beide Kamers der Staten-Generaal is overgelegd.
Deze verhoging is gebaseerd op de handleiding overheidstarieven 2009 van het Ministerie van Financiën van november 2008. Het genoemde indexpercentage vloeit voort uit het in die handleiding genoemde percentage van 4,7%, gecorrigeerd voor de daarin gebruikte productiviteitsdaling van 0,15%.
Bij de indexering is geen rekening gehouden met de verwachte productiviteitsdaling bij de VWA als gevolg van de intensivering van opleidingen, bijscholing, werkoverleg en intervisie van dierenartsen en andere VWA-medewerkers, mede in vervolg op de rapporten Hoekstra en Vanthemsche. Dit zal betrokken worden bij de nog lopende evaluatie van de vigerende regeling en eventuele aanpassingen van deze regeling waarvan de inwerkingtreding per 1 juli 2009 is voorzien. De generieke verhoging is niet van toepassing op de importtarieven.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg