European Parliament



Immigratie - 20-11-2008 - 14:29
EP-lid Ewa Klamt tijdens een persconferentie in het Europees Parlement in Straatsburg, 18 november 2008 (©BELGA_UPPA_Photoshot_Wiktor Dabkowski)

EP steunt "blauwe kaart" voor hoogopgeleide immigranten

EP-leden steunen het voorstel voor een Europese "blauwe kaart" om hoogopgeleide immigranten uit derde landen aan te trekken voor economische sectoren met een gebrek aan arbeidskrachten. Ze pleiten echter voor een duidelijker kader, nauwkeurigere definities en meer flexibiliteit voor de lidstaten, die ze vragen een 'brain drain' te vermijden. Bovendien benadrukken ze dat houders van een blauwe kaart op de arbeidsmarkt geen voorrang mogen krijgen op EU-burgers. De blauwe kaart, die door de Commissie is voorgesteld, is bedoeld om hoogopgeleide arbeidskrachten uit derde landen aan te trekken door hen toegang te geven tot de 27 lidstaten. De kaart zal geen nationale systemen vervangen, maar een aanvullend aantrekkingsmiddel vormen met een gemeenschappelijk beurssysteem. Houders van de kaart zouden na een verblijf van 3 jaar in de eerste lidstaat vrijheid van mobiliteit binnen de EU krijgen. Europarlementsleden stellen dat de kaart geldig zou zijn voor 3 jaar, met mogelijk 2 jaar verlenging. Als het arbeidscontract een kortere duur heeft, moet de kaart geldig zijn voor de duur van dat contract tot en met 6 maanden daarna, vinden Europarlementsleden.

Wie komt in aanmerking voor de blauwe kaart?

Volgens een verslag van rapporteur Ewa KLAMT (EVP-ED, DE) moeten kennisimmigranten die voor de kaart in aanmerking willen komen aan de volgende criteria voldoen: een aanvrager moet een baan in de EU hebben gevonden en ten minste 5 jaar evaring hebben in de sector in kwestie of in het bezit zijn van een door de lidstaat erkend universitair diploma. Bovendien moet de aanvrager minstens 1,7 keer het gemiddelde bruto salaris verdienen van de lidstaat van verblijf en dat salaris mag niet lager zijn dan dat van een vergelijkbare werknemer in het gastland. In Nederland bedroeg het gemiddelde bruto jaarsalaris in 2005 EUR38700, in België was dat toen EUR36672,7. Het verslag stelt dat ook onderdanen van derde landen die al op grond van een andere regeling legaal in een lidstaat verblijven een aanvraag voor een blauwe kaart mogen indienen, maar asielzoekers of immigranten die als seizoenswerker tot de EU zijn toegelaten komen niet in aanmerking omdat zij onder een andere ontwerprichtlijn vallen, zeggen Europarlementsleden.

"Wereldwijd wordt er gestreden om hoogopgeleide arbeidskrachten", zei Manfred WEBER (EVP-ED, DE) die de afwezige rapporteur tijdens het debat verving. Hij voegde eraan toe dat de blauwe kaart "beslissend zal zijn voor de toekomst, voor de innovatiecapaciteit van onze economie".

Toegang tot sociale zekerheid

Houders van de blauwe kaart hebben binnen de 6 maanden recht op gezinshereniging en krijgen toegang tot sociale bijstand in de lidstaat in kwestie. Na het verliezen van hun baan moeten houders van een blauwe kaart van Europarlementsleden 6 maanden de tijd krijgen om een nieuwe baan te vinden, in plaats van 3 zoals voorgesteld door de Commissie.

Voorrang aan EU-burgers?

Europarlementsleden willen dat lidstaten zelf kunnen kiezen hoeveel blauwe kaarten ze per jaar willen uitgeven. De kaart is geen 'recht' en zelfs migranten die aan de criteria voldoen kan de kaart geweigerd worden. Lidstaten mogen houders van door andere lidstaten uitgegeven blauwe kaarten weigeren en nationale en communautaire procedures betreffende de voorwaarden voor het invullen van een vacature toepassen. In het kader van hun arbeidsmarktbeleid moeten lidstaten volgens EP-leden voorrang geven aan EU-burgers boven onderdanen van derde landen en kunnen ze voorrang geven aan onderdanen van derde landen die legaal in een lidstaat verblijven en daar een werkloosheidsuitkering ontvangen. EP-leden vragen lidstaten ook om aanvragen voor blauwe kaarten af te wijzen in sectoren van de arbeidsmarkt tot welke de toegang voor werknemers uit de nieuwe lidstaten nog beperkt is.

'Brain drain'

Europarlementsleden vinden ten slotte dat lidstaten niet actief een 'brain drain' van derde landen mogen aanmoedigen, in het bijzonder in sectoren die te kampen hebben met een tekort aan gekwalificeerd personeel in de landen van herkomst, zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Procedure: Wetgevende raadpleging / Debat: 19 november 2008 / Stemming: 20 november 2008 / Verslag aangenomen met wijzigingen (388-56-124)

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie

* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51