Ingezonden persbericht


Jonge Harten Festival
21 t/m 28 november 2008
www.jongeharten.nl

P E R S B E R I C H T

Groningen, 17 oktober 2008

Programma Jonge Harten 2008 bekend!
Veelzijdig programma met internationale topvoorstellingen en volop ruimte voor jong talent

Het volledige programma van alweer de elfde editie van het Jonge Harten Festival is bekend. Een programma boordevol hippe dansvoorstellingen, spannende performances, crossovers van talentvolle jonge makers en gedurfde toneelvoorstellingen. Maar liefst 31 voorstellingen zijn samen in totaal 53 keer op Jonge Harten te zien. Een aantal gezelschappen hebben al eerder bij ons op het festival gestaan en verwelkomen we dit jaar graag terug: Het Syndicaat, Danstheater Aya, De Noorderlingen, ZEP, Hanneke Paauwe, DOX, MUZtheater, tgJAN, Suzanne Groothuis, LaLa (Laure Dever en Laura Vanborm), Anne Karin ten Bosch, Yetset, Peergroup en Australian Dance Theatre. Verder zijn er veel theatergezelschappen die voor het eerst te zien zijn op Jonge Harten: Yotka Kroeze, Multimediacollectief POK, André Gingras, MTG Blont, jeugdtheaterscholen, Franzis Wiese, NiznO, Wolfsjong, Sarah Ringoet, Compagnie un Loupe pour l'Homme, Mads Wittermans, Artemis, Circus Treurdier en Tygo Gernandt, Egbert-Jan Weeber en Sanne Vogel.

Speciale openingsavond
Het festival wordt op vrijdag 21 november geopend met twee bijzondere evenementen in het Grand Theatre en Groninger Museum. In het Grand Theatre is de 'Tour de Theatre' te zien, een unieke theateravond met drie korte voorstellingen van Yotka Kroeze, POK en LaLa. Daarna is er een speciale avond in het Groninger Museum, waar Jonge Harten voor het eerst een samenwerking mee aangaat: 'Jonge harten @ Groninger museum presents Dieplink'. Tijdens deze openingsavond wordt het Groninger Museum een klein stukje van het World Wide Web, waarbij de 'virtual community' de hoofdrol speelt. Je kunt er de identiteit aannemen die je wilt en meerdere 'communities' bezoeken, die zijn vormgegeven door Anne Karin ten Bosch i.s.m. kunstenaars en studenten van Minerva. Daarnaast is er muziek en de bar is de hele avond open.

Jong talent
Jonge Harten vindt talentontwikkeling belangrijk. Er zijn daarom veel voorstellingen van jonge theatermakers. Elk jaar deelt Jonge Harten De Vrijkaart uit aan een jonge, getalenteerde theatermaker. Dit jaar is de winnares Franzis Wiese. Haar voorstelling 'Beautiful Stranger' is een korte voorstelling voor 1 persoon, waarbij haar doel is het publiek te verbazen en met zichzelf te confronteren. Deze voorstelling is samen met de voorstelling 'Ingehaakt' van Suzanne Groothuis te zien op een bijzondere locatie in de stad. Drie van Nederlands grootste jeugdtheaterscholen (Groningen, Dordrecht en Zuid-Holland) maken samen 'Stuk & Chatroom', een prikkelend tweeluik over hoe kwetsbaar de weg naar volwassenheid is en over de ultieme daad van een puber die in opstand komt. JTS Groningen, KTM, De Noorderlingen, NiznO en Station Noord presenteren de 'Woyzeck etalage', waarbij ze hun eigen(tijdse) versie maken van de ontbrekende scène van de klassieker Woyzeck (die nooit helemaal is voltooid omdat de schrijver op jonge leeftijd overleed aan tyfus). Club Guy & Roni maken samen met studenten van het Hanze Instituut voor Sportstudies de energieke en dynamische dansvoorstelling 'Let's get physical.'

Internationale toppers
Jonge Harten presenteert dit jaar weer een aantal internationale topvoorstellingen. ´The Autopsy project´ van de choreograaf André Gingras is een ruige, hippe en acrobatische dansvoorstelling geïnspireerd op de straattrend freerunning en de baanbrekende anatomische studies van Leonardo Da Vinci. 'The Autopsy Project' was genomineerd voor de Zwaan als meest indrukwekkende dansproductie van het afgelopen seizoen. Twee jaar geleden hield het applaus bijna niet op na de voorstelling 'Held' van het hippe Australian Dance Theatre, nu komt de groep naar Jonge Harten met hun nieuwe voorstelling 'G', een gedurfde bewerking van het klassiek ballet Giselle. 'Appris par Corps' van Compagnie un Loupe pour l´Homme is een mix van dans, circus en theater. De hand-op-hand acrobaten beheersen hun vak tot in de puntjes en dat maakt de voorstelling tot een adembenemende ervaring.

Notenkrakers
De notenkrakers zetten na een aantal voorstellingen hun mobiele borreltafel in het theater voor een goed nagesprek met de regisseur, een acteur en natuurlijk het publiek. De Notenkrakers zijn aanwezig bij de voorstellingen van André Gingras, Hanneke Paauwe, Sarah Ringoet, Compagie un Loup pour l´Homme en Tygo Gernandt, Egbert-Jan Weeber en Sanne Vogel (De Vogelfabriek).

Diverse categorieën
Voor iedereen die het moeilijk vindt om een keuze te maken uit ons ruime aanbod zijn de voorstellingen dit jaar ingedeeld in de volgende vier categorieën: Heavy stuff, Feel good, Kippenvel en Expeditie Jonge Harten. Bij een Heavy Stuff voorstelling kun je een theaterervaring verwachten die je aan het denken zet en een flinke wind laat waaien door je hoofd. Een Feel Good voorstelling is gegarandeerd een heerlijk avondje uit en zorgeloos genieten! Bij een Kippenvel voorstellingen hebben de theatermakers een heel persoonlijk verhaal te vertellen. Een Expeditie voorstelling is geen standaard voorstelling, zelf rustig op je stoel zitten kijken is er waarschijnlijk niet bij!

Meer informatie?
Het volledige programma van Jonge Harten 2008 is te vinden op onze website www.jongeharten.nl. Hier is ook informatie te lezen over onze 'Jonge Harten op reis' voorstellingen in Delfzijl, Assen en Veendam. Uitgebreidere informatie, achtergrondartikelen en interviews zijn te lezen in de festivalkrant, geschreven door een redactie van studenten. Kaarten voor alle Jonge Hartenvoorstellingen zijn vanaf nu te koop via onze website.



Ingezonden persbericht