European Union



CES/08/95

29 oktober 2008

Inburgering op z'n Europees: interculturele dialoog en wederzijds respect

Op 21 november a.s. wordt in het EESC-gebouw ter gelegenheid van het Europees jaar van de interculturele dialoog gediscussieerd over "Inburgeren op z'n Europees". Van overal uit Europa zullen de deelnemers aan deze discussie o.m. met Mario Sepi, de onlangs verkozen EESC-voorzitter, Moni Ovadia, Italiaans acteur en toneelschrijver, en Marcel Courthiade, Roma-linguïst en schrijver, openhartig van gedachten kunnen wisselen. Daarna zal s'avonds het beroemde multiculturele L'Orchestra di Piazza Vittorio in het Brusselse Théâtre Saint-Michel een live concert geven.

De vraagstukken van maatschappelijke integratie, rechten en solidariteit zullen tijdens het voorzitterschap van Mario Sepi als een rode draad door de werkzaamheden van het EESC lopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het tijdens de discussie over "Inburgeren op z'n Europees: interculturele dialoog en wederzijds respect" ook weer daarom draait.

Doordat het een stem geeft aan immigranten en minderheden is L'Orchestra di Piazza Vittorio het zinnebeeld geworden van een multicultureel Europa waar vogels van diverse pluimage bij elkaar wonen: muziek is de taal van de wereld waarmee sociale barrières worden geslecht en mensen van uiteenlopende achtergrond en cultuur bijeen worden gebracht. L'Orchestra di Piazza Vittorio heeft - als voorbeeld van een geslaagde methode voor Europese integratie - overal ter wereld ruim 300 concerten gegeven. Ieder concert verenigde maatschappelijk engagement, strijdlustigheid en de vastberaden wil om te amuseren.

Voor het concert begint, zal de prijswinnende documentaire L'Orchestra di Piazza Vittorio (2006) van de bekende Italiaanse filmer Agostino Ferrente worden vertoond. In deze film wordt het adembenemende verhaal verteld van de oprichting en muzikale odyssee van dit orkest, een verhaal als een modern sprookje.

De door het EESC georganiseerde open discussie:

Inburgeren op z'n Europees: interculturele dialoog en wederzijds respect

Datum: 21 november 2008, van 11 tot 13 uur

Plaats: Jacques Delorsgebouw van het EESC, JDE 62, Belliardstraat 99, 1040 Brussel

Discussiepanel:

Mario Sepi, EESC-voorzitter

Anne-Marie Sigmund, voormalig EESC-voorzitter en rapporteur voor het EESC-advies over "Integratie van minderheden - Roma"

Marcel Courthiade, linguïst en schrijver, hoogleraar Roma-taal en
-beschaving (INALCO)

Moni Ovadia, acteur en toneelschrijver

Mario Tronco, artistiek directeur van L'Orchestra di Piazza Vittorio

Concert en film:

L'Orchestra di Piazza Vittorio

Datum en tijdstip: 21 november 2008 om 18.30 uur

Plaats: Théâtre Saint-Michel, Pater Eudore Devroyestraat 2, 1040 Etterbeek

Welkomstwoorden: Mario Sepi, EESC-voorzitter

Giuseppe Manica, directeur van het Italiaans cultureel instituut van Brussel

Moni Ovadia, acteur en toneelschrijver

Het Italiaans cultureel instituut van Brussel heeft het initiatief genomen voor dit concert, dat het EESC samen met de Regio Lazio, Sintesi en het Théâtre Saint-Michel heeft georganiseerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dariia Pokhliebaieva
Dariia.Pokhliebaieva@eesc.europa.eu
Tel. : +32 (0) 2 546 9447
Antonia Kuehnel
Antonia.Kuehnel@eesc.europa.eu
Tel.: +32 2 546 8678

Ook kunt u zich richten tot
Christian Weger van de persdienst van het EESC
Belliardstraat 99 - B-1040 Brussel
Tel.: +32 2 546 9396/9586; gsm: +32 475 75 32 02 E-mail: press@eesc.europa.eu
Website: http://www.eesc.europa.eu/
Perscommuniqués:
http://www.eesc.europa.eu/activities/press/cp/index_en.asp (Engels) http://www.eesc.europa.eu/activities/press/cp/index_fr.asp (Frans)

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) is een Europees adviesorgaan dat sinds zijn oprichting in 1957 (Verdrag van Rome) als officiële spreekbuis van de diverse sociaal-economische geledingen binnen het maatschappelijk middenveld fungeert. Dankzij zijn adviserende functie hebben zijn leden, en dus ook de door hen vertegenwoordigde organisaties, de mogelijkheid om deel te nemen aan het Europese besluitvormingsproces. Het EESC telt 344 leden, die door de Raad worden benoemd.