Ingezonden persbericht


Persbericht & Uitnodiging

Onderzoekspresentatie & filmpremière:

Meerwaarde zorgboerderij in feiten en vrije beelden

Op vrijdag 21 november in Antropia, Driebergen, wordt het onderzoek 'Verschuivende paradigma's binnen landbouw en zorg' gepresenteerd door dr. Erik Baars van het Louis Bolk Instituut. Aansluitend is de première van 'Zaaiers', een film waarin het menselijke aspect van het onderzoek is verbeeld door kunstenaar Feico Hajonides.

Zorg op het boerenbedrijf: een prachtig concept dat steeds meer erkenning krijgt. Zorgboerderijen schieten de laatste jaren dan ook als paddenstoelen uit de grond. Momenteel zijn er 900 zorgboerderijen, twintig jaar geleden waren het er nog maar 40. In een dergelijke expansiefase is het van groot belang om goed zicht te krijgen op het fenomeen landbouw en zorg. Wat is nu precies het wezenlijke en werkzame bij zorgboerderijen? Wat zijn de kansen en knelpunten? In opdracht van Omslag, de stichting ter bevordering van landbouw en zorg, heeft het Louis Bolk Instituut deze vragen onderzocht. Onder de titel 'Verschuivende paradigma's binnen Landbouw & Zorg' wordt het onderzoeksrapport volgende week vrijdag naar buiten gebracht. De belangrijkste conclusie is dat er twee tendensen zijn in zowel de landbouw- als zorgsector. Enerzijds de maakbaarheid, bureaucratie, controle en fragmentatie. Anderzijds is er steeds meer aandacht voor de menselijke maat, spiritualiteit en levende samenhangen. Daarmee leggen de onderzoekers Erik Baars en Joke Bloksma een tweedeling bloot, die exemplarisch lijkt voor onze tijd.

Het onderzoeksrapport is een waardevolle opsomming van feiten en conclusies. Om de essentie voor een breed publiek toegankelijk te maken, heeft kunstenaar Feico Hajonides de resultaten van het onderzoek vertaald naar beeldende kunst. Dat heeft geleid tot de film 'Zaaiers'. Ondersteund met prachtige natuurbeelden laat de film zien dat de zorgboerderij een bijzondere ontmoetingsplek is tussen de aardse boer en de ontaarde zorgvrager. De film raakt een snaar bij iedereen die begaan is met de zwakkere medemens. Gelijktijdig is het een inspiratiebron voor professionals (studenten, werknemers, ondernemers) in de landbouw en zorgsector.

De filmproductie is een unieke samenwerken tussen beeldend kunstenaars en wetenschappelijke onderzoekers. De onderzoekspresentatie en filmpremière zullen dan ook samen plaatsvinden op vrijdagmiddag 21 november, van 13:30 tot 17:00 uur in Cultuur- en congrescentrum Antropia, Hoofdweg 8, 3972 LA Driebergen (naast station Driebergen-Zeist).

U bent van harte uitgenodigd!
Graag aanmelden via: aanmelding@omslag.org.

De film werd mogelijk gemaakt door: Stichting DOEN, Willy Schilthuisfonds, Stichting ter bevordering van de heilpedagogie, Fonds Raphaelstichting, Stichting Vrienden van Bronlaak, en de Antroposofische Vereniging. Meer info: www.omslag.org.


---

Meer info voor de pers:
Stichting Omslag, opdrachtgever onderzoek en film, Derk Klein Bramel, tel 06-51532137 Onderzoeksverslag en recensie-exemplaar van de dvd zijn beschikbaar voor de pers