TROS


Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 18-11-2008

Televisie
ANDRÉ RIEU IN AUSTRALIË
Uitzending vrijdaq 21 november
Nederland 1 - 20.30 uur
MAKING OF ANDRÉ RIEU IN AUSTRALIË
Uitzending vrijdag 21 november
Nederland 1 - 15.10 uur

ANDRÉ RIEU VEROVERT OOK AUSTRALIË

Vrijdag 21 november staat de programmering van de TROS grotendeels in het teken van violist en concertleider André Rieu. Vrijdagavond is het eerste megaconcert van André Rieu in Melbourne en gastpresentator Ivo Niehe spreekt voorafgaand en na afloop van het concert met Rieu over dit nieuwe hoogtepunt in zijn carrière.

Dit jaar staat Rieu voor het eerst met zijn Schönbrunn-kasteel in Australië. In Melbourne vindt de eerste show plaats van zijn Australische tournee. De rasartiest trekt zoals altijd alle muzikale registers open; hij neemt meer dan 250 artiesten mee naar Australië. Uiteraard het Johann Strauss orkest en koor, The Platin Tenors, Mirusia Louwerse en vele anderen. Bijzonder trots is André dat hij ook de originele Weense artiesten tot zijn gevolg mag rekenen: "Ik vind het een eer dat het wereldberoemde ballet van de Weense Staatsopera haar medewerking heeft toegezegd. Een passender dansgezelschap kan ik me niet wensen", zegt Rieu, die ook tachtig debutanten van de bekende Weense dansschool Elmayer heeft gecontracteerd voor de Australische concerten.

In de zomer van 2006 gaf André Rieu een groot concert voor het wereldberoemde schloss Schönbrunn in Wenen. Het werd het begin van een ongelofelijk avontuur. Hij liet een replica van het kasteel bouwen en besloot ermee over de wereld te gaan. Het werd het grootste reizende podium ooit; meer dan 125 meter breed, 30 meter diep en 35 meter hoog compleet met balzaal, ijsbanen en fonteinen. "Maar, hoe geweldig en belangrijk ik de aankleding van de concerten ook vind, laat niemand vergeten waar het mij om gaat: de muziek. Het decor ondersteunt de muziek, niet andersom." Op de playlist staan dan ook zoals altijd veel walsen - ondermeer van Strauss en Lehàr - maar ook romantische melodieën uit opera's en musicals.

Vrijdagmiddag is de documentaire MAKING OF ANDRÉ RIEU IN AUSTRALIË bij de TROS te zien. In deze documentaire krijgt de kijker een blik achter de schermen bij de voorbereiding en bouw van het Schönbrunn-spektakel. Daarin gaan we onder andere terug naar 2007 waar in Toronto de wereldpremière plaatsvond van André Rieu's World Stadium Concerttour 'A romantic Vienna night'. De opbouw van de replica op ware grootte van het Weense kasteel Schönbrunn heeft heel wat voeten in de aarde. De balzaal in het kasteel heeft echte gouden kroonluchters en een handgeschilderd plafond en zelfs de originele fonteinen zijn op ware grootte nagebouwd. Honderd sterke mannen hebben in totaal zes dagen werk om het decor op te bouwen. Een uniek kijkje in deze bijzondere 'keuken'...

Voor meer informatie: www.sterren.nl