Jaarlijks 190.000 letsels bij kinderen in en om huis

21/11/2008 06:00

Creative Venue BV

Jaarlijks 190.000 letsels bij kinderen in en om huis - Merendeel ouders met jonge kinderen heeft geen EHBO cursus gevolgd

Ruim 70% van de ouders met kinderen onder de zes jaar heeft geen EHBO cursus gevolgd. Slechts 9% heeft een speciale cursus voor kinderen doorlopen. Als gevolg daarvan schiet het kennisniveau hoe te handelen bijvoorbeeld bij valpartijen, brandwonden of het inslikken van bijtende schoonmaakmiddelen zwaar tekort. Dat concludeert verzekeraar OHRA op basis van onderzoek via een online panel van onderzoeker Maurice de Hond.

In totaal blijkt uit recente cijfers dat er jaarlijks sprake is van 190.000 kwetsuren bij kinderen in en om het huis (bron: Consument en Veiligheid). Bij kinderen onder de vijf jaar moet dit in 35% van de gevallen behandeld worden in een ziekenhuis. Het kennisniveau bij ouders hoe zij moeten handelen bij huiselijke ongelukken is laag. Vele kiezen instinctief voor gevaarlijke, foutieve oplossingen. Voor verzekeraar OHRA zijn de cijfers aanleiding om in de nieuws zorgpolis van 2009 extra vergoedingen te bieden voor het volgen van een EHBO cursus.

OHRA Marketing manager Robert Dalhuisen zegt: "Meer dan 100.000 verwondingen bij kinderen tot en met 18 jaar zijn het gevolg van een valpartij. Het meest voorkomend zijn valpartijen uit bed, van een speeltoestel of van de trap. En elk jaar weer worden er gemiddeld 48.000 kinderen onder de vijf jaar geholpen op de Eerste Hulp. Daarom is het in onze ogen vooral relevant voor ouders met jonge kinderen een speciale EHBO cursus te volgen".

Bij 11% van de kinderen gaat het vaak om oppervlakkig letsel of kneuzingen. 6% heeft bekneld gezeten tussen een deur. Moeders hebben, zo blijkt, vaker een EHBO cursus voor kinderen gevolgd dan vaders. Van alle ouders van kinderen tot en met 18 jaar, heeft 64% geen EHBO cursus gevolgd. Van de 36% die wel een cursus heeft gevolgd is dat voor sommigen vermoedelijk al weer heel lang geleden, heeft een vijfde dat alleen voor volwassenen gedaan, 9% alleen voor kinderen en 7% voor zowel kinderen als volwassenen.

OHRA biedt in 2009 speciaal voor de ouders van jonge kinderen een vergoeding voor een EHBO cursus gericht op kleine kinderen. Voor de gezinnen met kinderen vanaf 9 jaar wordt er een vergoeding geboden voor de 'reguliere' EHBO cursus. EHBO cursussen worden door het hele land heen aangeboden en zijn daarom in de buurt te volgen. Voor meer informatie: www.ohra.nl/zorg

Gebrekkige kennis

Door te weinig kennis zou een meerderheid verkeerd handelen in geval hun kind een bijtend schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld een toiletreiniger of ammonia, inslikt. Mannen doen dat significant vaker dan vrouwen. Ouders die een EHBO cursus hebben gevolgd zijn ook beter op de hoogte van de verschijnselen die kunnen duiden op een hersenschudding. Een minderheid weet dat kinderen in zo'n geval ook bewusteloos kunnen raken en een derde noemt scheel kijken ten onrechte als mogelijk gevolg van een hersenschudding. Ook zijn ouders niet echt stellig ten aanzien van ongewenste acties bij tweedegraads brandwonden zoals brandzalf aanbrengen, iets zout laten eten of water drinken. Evenmin is een derde van de respondenten niet stellig te aanzien van juist wel correcte acties als steriel afdekken met snelverband of de luier uittrekken.

"Veel ongelukken kunnen voorkomen worden door preventieve maatregelen. Bij een EHBO cursus krijgen ouders inzicht in de gevaren die hun kinderen bedreigen en wordt er vooral aandacht besteed aan de wijze waarop zij de letselrisico's zo veel mogelijk kunnen verkleinen. Uit het onderzoek blijkt dat veel ouders niet goed weten wat ze moeten doen als hun kind een verwonding oploopt. Een EHBO cursus kan in dat geval echt uitkomst bieden", aldus Dalhuisen.





http://www.ohra.nl