Nederlandse Politiebond


Ter Horst: 'Ik accepteer GEEN BEZUINIGINGEN OP HET BLAUW EN DE RECHERCHE!'

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat er 'scherp op letten' dat de politiekorpsen de opgelegde bezuiniging van honderd miljoen euro op geen andere wijze realiseren dan door doelmatiger te gaan (samen)werken. 'Ik zal niet accepteren dat deze bezuiniging wordt afgewenteld op de operationele sterkte,' verzekerde Ter Horst de Tweede Kamer op donderdagavond 20 november tijdens een debat over (onder andere) de politiebegroting.

Volgens de minister moet het voor een organisatie met een begroting van 4,7 miljard euro mogelijk zijn om in vier jaar tijd een efficiency-winst van twee procent (= honderd miljoen euro) te boeken. 'Ik zal niet toelaten dat de korpsen hun deel in de bezuiniging gaan leveren door het aantal openstaande vacatures te vermeerderen of de hoeveelheid blauw op straat te verminderen.'

Onderbezetting?
Wat betreft het aantal vacatures bleef Ter Horst volhouden dat de toekomst er zonnig uitzag: tussen nu en vier jaar zullen vanuit de politie-opleiding 7.000 nieuwe medewerkers instromen en daarmee liggen volgens haar het behoud en de uitbouw van de politiesterkte 'op schema'.
De minister gaf toe dat er binnen de politie op dit moment flink wat openstaande vacatures zijn, maar niet zo veel als de NPB had beweerd op basis van zijn 'quick scan'. Ter Horst impliceerde dat de brandbrief van de NPB niet objectief was en verwees de Tweede Kamer naar haar 'eigen gedegen inventarisatie', uitgevoerd door CapGemini.

Volgens dit onderzoek - gedaan in het eerste kwartaal van 2008 - was de onderbezetting binnen de basispolitiezorg (het aantal vacatures ten opzichte van de formatie) twee procent en de onderbezetting binnen de recherche vier procent. In concrete aantallen: binnen de BPZ waren er 375 vacatures en binnen de recherche 483 - in totaal dus 858 vacatures. (Volgens de 'quick scan' van de NPB stonden er in augustus/september 2008 in elf van de vijfentwintig regiokorpsen 1.370 fte's aan BPZ-vacatures open en in de uitvoerende diensten van het KLPD 352 fte's.)

Meer centralisatie
De minister liet de Tweede Kamer weten niet enthousiast te zijn over haar huidige mogelijkheden tot sturing van het politieapparaat. Er waren inmiddels gesprekken gaande over 'hoe het verder moet met het politiebestel'. Ze kondigde aan de Kamer binnenkort de nodige voorstellen op dat gebied te zullen sturen, waaronder in ieder geval het voorstel om het beheer meer te centraliseren. Wellicht dat een dergelijke ingreep dan toch eindelijk de gewenste 'efficiency-slag' en een meer effectieve sturing van de politie uit Den Haag mogelijk zou maken.

Overhead 'terugdrijven'
Het CDA ging over tot het indienen van een motie (mede ondertekend door de PvdA en de SGP) waarin minister Ter Horst werd opgeroepen de overhead binnen de politie 'terug te drijven' en prioriteit te geven aan het blauw op straat en de opsporing.

Gestemd over deze motie is er nog niet. Uit praktische overwegingen werd het debat om tien voor half twaalf geschorst. De beraadslagingen zullen volgende week worden voortgezet en dan beginnen met de tweede termijn van de minister.

Gepubliceerd op 21 november 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.