European Union




Brussel, 20 november 2008

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Darfur


1. De Europese Unie is verheugd over de afkondiging door de Sudanese president van een eenzijdig staakt-het-vuren in Darfur.
* Zij roept de Sudanese autoriteiten plechtig op hun toezegging gestand te doen, en verzoekt alle partijen dezelfde stap te zetten. De EU zal nauwlettend toezien op de toepassing van deze maatregel, die een noodzakelijke voorwaarde vormt voor het scheppen van het nodige vertrouwen om het vredesproces nieuw leven in te blazen. De EU verzoekt de Sudanese autoriteiten om, in overleg met de Unamid, onverwijld tot de ontwapening van de milities over te gaan.

* De EU dringt er bij alle partijen op aan het geweld te staken, het internationaal humanitair recht te eerbiedigen, en actief te zoeken naar een politieke oplossing. Zij verzoekt de Sudanese autoriteiten en de rebellengroeperingen om met de hoofdbemiddelaar van de AU/VN en met de Unamid actief mee te werken aan de totstandbrenging van een doeltreffend mechanisme voor toezicht op het staken van de vijandelijkheden.

* De EU heeft nota genomen van de informatie over mogelijke militaire operaties die het Sudanese leger de afgelopen dagen in Darfur heeft uitgevoerd, met name luchtbombardementen. De EU verzoekt de Unamid duidelijkheid te scheppen met betrekking tot deze gebeurtenissen.


2. De Europese Unie verzoekt de Sudanese regering de aanbevelingen van het zogeheten Forum van het initiatief van het Sudanese volk in overweging te nemen met het oog op een politieke regeling van de crisis in Darfur. Zij verwijst met name naar de voorstellen inzake veiligheid, machtsdeling en schadeloosstelling van de slachtoffers.

De EU verzoekt de rebellenbewegingen op constructieve wijze deel te nemen aan de inspanningen die momenteel worden geleverd om het conflict in Darfur op te lossen.


3. De Europese Unie spreekt opnieuw haar steun uit voor de hoofdbemiddelaar van de AU/VN, de heer Djibril Bassolé. Zij is verheugd over de bemiddelingspogingen van Qatar, in nauwe samenwerking met de heer Bassolé.


4. De Europese Unie verzoekt de Sudanese autoriteiten alle toezeggingen die zij met name tijdens de tripartiete vergadering van 7 oktober 2008 hebben gedaan, na te komen, om de inzet van de Unamid te bespoedigen. De EU roept Sudan op om het moratorium op de restricties voor de toegang van humanitaire hulp, dat onontbeerlijk is voor de voortzetting van de humanitaire operaties in Darfur, en dat begin 2009 verstrijkt, te verlengen.


5. De Europese Unie is verheugd over het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Sudan en Tsjaad. Het betreft een eerste stap in de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen. Zij verzoekt beide partijen voort te gaan op de ingeslagen weg, met de steun van de Contactgroep van de op 13 maart 2008 ondertekende overeenkomst van Dakar en van alle staten in de regio.


6. De Europese Unie betreurt het dat Sudan geen medewerking verleent aan het Internationaal Strafhof. Zij verzoekt de Sudanese autoriteiten de verplichtingen van Resolutie 1593 van de Veiligheidsraad na te komen door uitvoering te geven aan de twee aanhoudingbevelen jegens de heren Ahmed Harun en Ali Kushayb.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.