Kopen in crisistijd

21/11/2008 09:04

Mondi, de belangenorganisatie

De aanschaf van onroerend goed in het buitenland moet niet overhaast plaatsvinden. Zeker niet in de huidige kredietcrisis. Door de problemen op de onroerendgoedmarkt ontstaan er kansen, maar er zijn zeker evenzoveel valkuilen.

De internationale onroerendgoedmarkt heeft het moeilijk. Daardoor zijn makelaars en projectontwikkelaars gedwongen alles uit de kast te halen om hun 'product' te verkopen. Dit brengt risico's voor de koper mee. Mondi wil als belangenorganisatie kopers behoeden voor valkuilen. Terwijl makelaars gedrevener raken om hun huizen te verkopen, zijn kopers op zoek naar meer zekerheid. Een goede voorbereiding kan dit bieden. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de regels van het land waar het beoogde droomhuis staat.

Voet bij stuk

In veel landen heeft de koper bij wet recht op bepaalde garanties. Het Franse bouwrecht stelt een aantal garantieverplichtingen verplicht voor projectontwikkelaars en aannemers. In Spanje is bij wet vastgelegd dat de koper van een nieuwbouwwoning een bankgarantie kan eisen van de bouwer. Het is goed om de regels hierover globaal te kennen en te controleren of deze ook in uw geval worden toegepast. Dat gebeurt in de praktijk namelijk niet. Ook wordt een koper vaak niet of onvoldoende voorgelicht. Bedenk u dat projectontwikkelaars vaak niet blij zijn met deze garanties, zij staan niet te springen om u te voorzien van een bankgarantie. Houd voet bij stuk en laat u niet afschepen.

Mondi

Hoe meer de markt onder druk komt te staan, hoe belangrijker het wordt om kritisch te zijn. Mondi wil u hierbij op weg helpen. Leden van Mondi kunnen onbeperkt vragen stellen over alles wat met de aanschaf van onroerend goed in het buitenland te maken heeft. Of het nu gaat over juridische, fiscale of financiële aspecten of praktisch informatie over diensten en aanbieders. Alle vragen die in collectief belang zijn, worden door Mondi beantwoord. Hiervoor heeft Mondi een uitgebreid deskundig internationaal netwerk tot haar beschikking.

Lees het volledige artikel voor meer tips voor succesvol kopen in het buitenland in crisistijd op de site van Mondi.





http://www.mondi.nl