PvdA Rotterdam


Rotterdamse meldcode gaat landelijk

Vr 21 Nov 2008 - Redactie
Rotterdamse meldcode gaat landelijk

De door wethouder Jantine Kriens (welzijn) ontwikkelde Rotterdamse meldcode voor huiselijk geweld dient als voorbeeld voor een landelijke meldcode. Het kabinet denkt zelfs aan een Wet meldcode huiselijk geweld.

De landelijke meldcode gaat, net als in Rotterdam, regelen dat professionals zoals artsen, docenten, politieagenten situaties waarin zij huiselijk geweld, eerwraak, kindermishandeling e.d. vermoeden door geven aan andere instanties. De meldcode maakt dit mogelijk omdat de professionals niet langer aansprakelijk zijn voor het breken van hun beroepsgeheim.

Doordat de deskundigen in het veld huiselijk geweld direct melden, kan vroegtijdig en voor een mogelijke escalatie worden ingegrepen. Ieder jaar zijn 20.000 Rotterdammers, vooral vrouwen en kinderen, slachtoffer van huiselijk geweld. Dat is een enorm aantal. Daar wilden we in Rotterdam wat aan doen. En met de meldcode huiselijk geweld lukt dat, aldus wethouder Kriens.

Zowel de wethouder als PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst zijn trots dat de Rotterdamse meldcode landelijk wordt ingevoerd. Rotterdam is vaak proeftuin voor de rest van het land. We proberen problemen zo creatief mogelijk op te lossen, waarbij we wanneer nodig de randen van de wet opzoeken, stelt Van Heemst.

De meldcode zal gaan gelden in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, de maatschappelijke ondersteuning, de sport, de AWBZ, de jeugdzorg en bij politie en justitie.