Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/JM72
Buitenpost, 21 november 2008

Achtkarspelen op zoek naar samenwerkingspartners

De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft donderdagavond 20 november ingestemd met het voorstel van burgemeester en wethouders voor een vervolgonderzoek naar samenwerking met andere gemeenten. Toekomstige partnergemeente(n) moeten voor de lange termijn een duidelijke meerwaarde hebben voor de ambities van Achtkarspelen.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan benadrukte tijdens de beraadslaging dat Achtkarspelen ook goed moet kijken naar de ontwikkelingen die momenteel spelen in Fryslân. 'De raad moet zijn ogen niet sluiten voor de dynamiek van herindeling en kan beter nu stelling nemen dan afwachten tot anderen straks over ons lot beschikken.' Alle fracties zijn het er over eens dat er nu keuzes moeten worden gemaakt. 'We moeten niet wachten tot we door een danspartner worden uitgekozen', aldus Gerda Postma (PvdA). 'Achtkarspelen moet zelf op zoek naar een samenwerkingspartner die eventueel ooit ook een fusiepartner zou kunnen worden.' Niet iedereen wil zo ver vooruit kijken. Volgens Marten van der Veen van de FNP is een fusie niet aan de orde. 'We moeten voorkomen dat Achtkarspelen op gaat in een groter geheel', stelde de voorman van de Frysk Nasjonalen.

Het college van Achtkarspelen verwacht de resultaten van de zoektocht in juni 2009 aan de raad voor te kunnen leggen. Het presidium, gevormd door de zes fractievoorzitters van de raad, zal tot die tijd als procesbewaker van het onderzoek optreden.

Businessplan Caparis krijgt voordeel van de twijfel

De gemeente Achtkarspelen stelt een eenmalige bedrage beschikbaar van E 502.000 om Caparis uit de rode cijfers te helpen. Een meerderheid in de raad van Achtkarspelen ging 20 november akkoord met het Businessplan van het SW-bedrijf. Naast de vijf ton krijgt Caparis ook nog E 26.775 om een exploitatietekort te dekken dat dit jaar is ontstaan.

Caparis verzorgt voor Achtkarspelen en zeven andere gemeente (waaronder Leeuwarden en Heerenveen) de uitvoering van de sociale werkvoorziening. Eind 2007 maakte het bedrijf bekend diep in de financiële problemen te zitten. Het tekort bedroeg ruim vijf miljoen. Het nieuwe businessplan moet van Caparis een winstgevend onderneming maken. Daarbij is een reorganisatie onvermijdelijk. In het nieuwe SW-bedrijf staat de mens centraal.

Veel raadsleden vonden het businessplan mooi en ambitieus, maar waren ook sceptisch. 'Eerst zien en dan pas geloven', aldus CDA-woordvoerder Sietse Miedema. Niet iedereen wilde Caparis groen licht geven. Durk Pool van de VVD vindt het plan te vaag. 'Iedere bank zou dit plan afwijzen. Daarnaast doet het plan de werknemers van Caparis tekort.'

Winkeliers Achtkarspelen gevraagd naar mening over koopzondag

De gemeenteraad van Achtkarspelen wil weten wat de middenstanders in de gemeente vinden van de eventuele invoering van koopzondagen. De raad moet binnenkort een besluit nemen of winkels in Achtkarspelen op zondag wel of niet open mogen.

Voor de ChristenUnie is de zondagsrust heilig. 'Als winkels op zondag open mogen krijgen kleine winkeliers het moeilijk', volgens Anne IJtsma. Hij voorziet ook problemen voor personeel van grote winkelbedrijven dat gedwongen wordt op zondag te werken.

Een meerderheid in de raad wacht echter liever af wat de mening van winkeliers is. Het college voert binnenkort een enquête uit.




Gemeente Achtkarspelen