Socialistische Partij

Nooit meer Mosquito?

21-11-2008 * Het einde van de Mosquito lijkt nabij. De Mosquito - een apparaat dat een hoge pieptoon produceert - is bedoelt om jongeren weg te jagen. Minister Ter Horst stelde donderdagavond in de Tweede Kamer dat er geen wettelijke grondslag is voor het kastje. In mei van dit jaar voerde de SP actie tegen de Mosquito die de Hanzehogeschool tegen rokende studenten ophing. Binnen een week verwijderde de Hanzehogeschool het apparaat.

De hoge toon die de Mosquito produceert is zeer irritant voor jongeren, het veroorzaakt bij veel jongeren hoofdpijn. Ouderen kunnen de toon meestal niet horen. De SP betoogde dat het apparaat een inbreuk is op de lichamelijke integriteit. Minister Ter Horst volgt die redenering nu maar gaat niet zover om het apparaat zelf actief te verbieden. Ze waarschuwt gemeentes dat er een grote kans is dat de rechter zou kunnen oordelen dat de Mosquito grondrechten schendt als bewegingsvrijheid en onaantastbaarheid van het menselijke lichaam.

De Rotterdamse afdeling van ROOD, jong in de SP, roept in reactie op Minister Ter Horst Rotterdamse jongeren op een proefproces tegen de gemeente te beginnen. Daar gebruikt de gemeente de Mosquito veelvuldig tegen jongeren, in de regio Rijnmond hangen ongeveer zeventig mosquito's. Het college van Burgemeester en Wethouders van Groningen heeft eerder aangegeven het gebruik van de Mosquito 'onsymphatiek' te vinden. In antwoorden op vragen van de SP stelde het college dat het in ieder geval geen Mosquito's in de stad wil totdat duidelijk is of een dergelijk apparaat grondwettelijk is toegestaan. Die duidelijkheid heeft minister Ter Horst nu gegeven.