Politie Amsterdam-Amstelland



Verdachten aangehouden in verband met mensen-, drugshandel en heling / Ruysdaelkade (21/11/08)

Rechercheurs van Bureau Districtsrecherche Zuid hebben zeven verdachten aangehouden in verband met mensen-, drugshandel en heling. De verdachten, 5 mannen en 2 vrouwen woonden allen in Amsterdam. De twee aangehouden vrouwen die worden verdacht van drugshandel worden ook gezien als slachtoffers van twee van de aangehouden mannen. Zij moesten werken als prostituee op met name de Ruysdaelkade. De verdachten in de leeftijd van 20- en 34 jaar zijn van Roemeense, Albanese en Hongaarse afkomst. Twee van de aangehouden mannen hebben nog forse celstraffen openstaan in Roemenië en Italië.

Het rechercheteam onder leiding van een officier van justitie startte in september een onderzoek naar vrouwenhandel c.q. gedwongen prostitutie op de Ruysdaelkade. De aanleiding was informatie over een Hongaarse vrouw die uit de prostitutie wilde stappen maar werd gedwongen om door te werken en bijna al haar geld moest afgeven. De mannen aan wie het geld moest worden afgedragen hadden nog meer jonge vrouwen als prostituee aan het werk op de Ruysdaelkade.

Uit onderzoek is gebleken dat geweld door de verdachten in de richting van de vrouwen niet werd geschuwd. Tevens werden zij al dan niet gedwongen actief te zijn in drugshandel.

Uit onderzoek is gebleken dat deze vrouwen zeer lange dagen moesten maken en zelfs werden gedwongen te accepteren zonder condoom te werken als een klant dat niet wilde.

Een van de verdachten bleek in Italië gezocht te worden voor het uitzitten van een driejarige gevangenisstraf in verband met mensenhandel en het aanzetten van prostitutie. Deze verdachte had regelmatig contact met een broer. Nader onderzoek wees uit dat die broer in Roemenië nog 5,5 jaar gevangenisstraf had openstaan voor geweldpleging.

Tijdens huiszoekingen in de woningen van de verdachten werden een grote partij merkkleding, lcd tv's, elektronica, laptop's, grote geldbedragen, drugs, valse paspoorten en professionele skimapparatuur aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat een aantal verdachten zich ook schuldig maakte aan heling zowel de inkoop als verkoop van gestolen goederen.

Twee manlijke verdachten zijn vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Twee mannen, waaronder de voor Roemenië gesignaleerde man zijn ter beschikking gesteld van de vreemdelingenpolitie. De twee vrouwen en een man zijn heengezonden.