Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Klink trekt stekker uit gezondheidscentra van Vinex-wijken Motie Van Gerven niet uitgevoerd

Utrecht, 21 november 2008

Minister Klink van VWS voert de motie Van Gerven niet uit. Deze motie is kamerbreed aangenomen. De Tweede Kamer vraagt daarin om een nieuwe publieke regeling voor gezondheidscentra in Vinex-locaties. Zonder een regeling gaan 12 gezondheidscentra in nieuwbouwwijken failliet en drie kunnen er in 2009 niet starten. Daarbij gaat het om 100.000 patiënten.

Een gezondheidscentrum in een Vinex-locatie heeft aanloopkosten. Er moet wel een gebouw zijn, zorgverleners en voldoende voorzieningen in een wijk in opbouw. Maar niet alle mensen wonen er al, dus het patiëntenaantal is lager en daarmee ook de inkomsten. Tijdelijke subsidie is daarom nodig voor de opstart van een gezondheidscentrum in een nieuwe wijk.

Tot 2009 bestond daarvoor een regeling. Deze eindigt echter per 1 januari 2009. In de Doelstellingenbrief Eerstelijnszorg van juli 2008 kondigt VWS nog aan dat er een nieuwe regeling komt. En nu wordt nota bene de aangenomen motie van Van Gerven van maart 2008 niet uitgevoerd. Twaalf bestaande centra in nieuwe wijken komen daardoor in zeer grote financiële problemen, waardoor ze failliet zullen gaan. En komend jaar kunnen drie nieuwe centra daardoor niet hun deuren openen.

In totaal zijn 100.000 burgers daarvan de dupe. In een gezondheidscentrum werken zorgverleners samen aan geïntegreerde, samenhangende zorg. Het zorgaanbod is wijkgericht, gebaseerd op de patiëntenpopulatie.

De LVG heeft samen met Zorgverzekeraars Nederland twee eenvoudig uit te voeren regelingen voorgesteld. Het is volstrekt onbegrijpelijk dat de kamerbrede motie niet wordt uitgevoerd. De gevolgen zijn desastreus. Er kunnen geen gezondheidscentra meer komen in nieuw te bouwen wijken. Terwijl het geld zeer doelmatig wordt besteed. Alle gezondheidscentra die in het verleden gebruik hebben gemaakt van de regeling, zijn nu financieel gezonde centra, die op een doelmatige wijze kwalitatief goede, samenhangende zorg leveren. Dat kunnen we de bewoners van nieuwe wijken toch niet zomaar ontzeggen?