Ingezonden persbericht


Nieuw Green IT-label wijst de weg naar duurzame computertechnologie

Het Green IT-label, een primeur voor de sector, bewijst de inzet van Fujitsu Siemens Computers voor een milieubewuste aanpak van de volledige levenscyclus van zijn producten

Maarssen, 21 november 2008 - Fujitsu Siemens versterkt zijn positie als leider en innovator in milieuvriendelijke IT met de bekendmaking van een nieuwe groene primeur. Het bedrijf introduceert een Green IT-label dat vanaf vandaag aangebracht wordt op alle producten die ervoor in aanmerking komen. Het label helpt klanten om hun weg te vinden in de jungle van de groene IT: het maakt in een oogopslag duidelijk dat het product past in de ambitieuze doelstellingen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid van Fujitsu Siemens Computers.

Het Green IT-label vertelt klanten onmiddellijk hoe een gegeven product presteert in termen van energie-efficiëntie en milieu-impact, getoetst aan een strenge reeks criteria en tijdens zijn volledige levenscyclus, van de fabricage tot de recycling. Daarnaast gebruikt Fujitsu Siemens Computers het Green IT-label als een interne benchmark voor de doorlopende verbetering van zijn duurzame IT.

Dr. Joseph Reger, Chief Technology Officer van Fujitsu Siemens Computers: "Wij hebben de lat erg hoog gelegd voor de ontwikkeling en introductie van ons onafhankelijke Green IT-label. In plaats van na 20 jaar innovaties in milieuvriendelijke IT op onze lauweren te rusten, hebben wij een buitengewoon ambitieuze doelstelling voor verdere verbeteringen bepaald. Het nieuwe Green IT-label benadrukt ons streven om de IT-leveranciers voor te gaan in de ontwikkeling van milieuvriendelijke processen en technologieën. Het bewijst duidelijk dat wij ons inzetten voor duurzame IT."

Het nieuwe Green IT-label verschijnt op producten die vanaf november 2008 gefabriceerd worden. Het label werkt met een eenvoudig systeem met drie niveaus, van één tot een maximum van drie sterren. In de eerste golf wordt het label toegepast op de professionele notebooks LIFEBOOK en ESPRIMO Mobile, de professionele pc's ESPRIMO, de consumenten-pc's en -notebooks AMILO, de werkstations CELSIUS en de thin clients FUTRO. Fujitsu Siemens Computers legt ook de laatste hand aan de criteria voor servers en opslagproducten.

In het rapport "Eco-Labels To Support Green IT* " merkt Forrester Research op: "Ecolabels voor IT-apparatuur hebben de wind in de zeilen. Naarmate de investeringen in desktops, notebooks, scanners, printers en zelfs servers een milieugarantie krijgen, worden technologische investeringen groene investeringen. Inkopers zouden de ecolabels van IT-apparatuur moeten gebruiken als een manier om de IT in lijn te brengen met de ruimere duurzaamheidsdoelstellingen van hun bedrijf."

Om het Green IT-label in te voeren, heeft Fujitsu Siemens Computers strenge, gedetailleerde vereisten voor de evaluatie van de producten ontwikkeld. De ultieme bekroning van het groene label, de 3 sterren, gaat naar producten die de huidige wettelijke normen voor groene IT overtreffen.

Dit fel begeerde Three Star-label is voorbehouden voor producten die aan een lange lijst van criteria voldoen in de categorieën materiaal, recycling en stroomverbruik. Zo komt een business client slechts in aanmerking voor 3 sterren indien hij halogeenvrij materiaal gebruikt, zijn handleidingen op chloorvrij papier gedrukt zijn, een enkele persoon hem met courant gereedschap kan demonteren en al zijn plastic componenten van meer dan 25 gram gemarkeerd zijn volgens de ISO 11469:2000-norm, zodat men deze tijdens de recyclage gemakkelijk kan identificeren. Bovendien schrijft het Three Star-label voor dat de stroomvoorziening van de producten een efficiëntie van 80 procent moet hebben voor pc's en van 85 procent voor notebooks, bij een werklast van 20 procent, 50 procent en 80 procent.

Dr. Reger legt uit: "Wij hebben alle bestaande systemen voor ecolabels bestudeerd en gescoord, maar stelden vast dat deze voor ons niet toereikend of streng genoeg waren. Daarom besloten wij dat de beste oplossing is dat Fujitsu Siemens Computers zijn eigen Green IT-label creëert en toepast. Wij publiceren de kwalificatiecriteria en nodigen partners in de sector uit om in het programma te stappen. Tot op heden hebben wij echter nog geen geschikte partner gevonden die even strenge criteria hanteert als wij en die het label kan invoeren in het tijdskader dat wij voor onszelf hebben gekozen. Toch zouden wij niet aarzelen om een geschikt labelsysteem voor heel de sector over te nemen, als dat er in de toekomst zou komen."


- Einde -

Het Green IT-logo van Fujitsu Siemens Computers kan gedownload worden op onze mediaserver: http://www.fsc-mediaserver.com/ms/go.cfm?folderid=7852&jumpfactor=6

Meer informatie, zoals een overzicht van al onze producten met het label, is nu te vinden op: www.fujitsu-siemens.com/greenlabel


* "Eco-Labels To Support Green IT", Forrester Research, Inc., juni 2007

Over Fujitsu Siemens Computers:

Fujitsu Siemens Computers is de toonaangevende Europese leverancier van IT-infrastructuur. Door het leveren van infrastructuurproducten, -oplossingen en -diensten evenals van beheerde infrastructuurdiensten of een combinatie van deze pakketten, beschikken onze klanten over de vrijheid te kiezen voor de IT-infrastructuur die het best bij hun specifieke behoeften past.

Fujitsu Siemens Computers is aanwezig op alle belangrijke markten van Europa, Afrika en het Midden-Oosten en richt zich op zowel grote, kleine en middelgrote ondernemingen als op particulieren; de divisie Infrastructure Services is actief in 170 landen. Het bedrijf maakt optimaal gebruik van de wereldwijde samenwerking en het innovatievermogen van beide aandeelhouders, Fujitsu Ltd. en Siemens AG.

Fujitsu Siemens Computers is een van de pioniers in het aanbieden van een compleet assortiment van milieubewuste producten en in het gebruik van milieuvriendelijke technologieën en processen gedurende de volledige levenscyclus van een product.

Voor meer informatie over Fujitsu Siemens Computers, bezoekt u: www.fujitsu-siemens.com Informatie over verantwoordelijk ondernemen vindt u op www.fujitsusiemens.com/aboutus/sor/index.html.

PR-contactpersonen:

Christiene Bouwens

Manager Marketing Communicatie

Tel : +31 (0)346 - 598 794 / +31 (0)6-533 86 091

Telefax: +31 (0)346-550152

E-mail : <:blocked::mailto:christiene.bouwens>christiene.bouwens@fujitsu-siemens.com

Marenthe de Nijs

PRima!

Tel:+31 (0)172 - 479913 / +31 (0)6-1850 1806

Telefax: +31 (0)172-479607

E-mail: <:blocked::mailto:marenthe>marenthe@primacommunicatie.nl