Ingezonden persbericht


Lokale televisie steeds vaker digitaal

Den Haag, 21 november 2008. De kabelsector heeft inmiddels in 15 gemeenten de uitzendingen van de lokale televisieomroep aan het digitale basispakket toegevoegd. Voor het eind van dit jaar volgen nog 3 gemeenten. NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven, verwacht dat het aantal in 2009 nog aanzienlijk verder zal stijgen. Ziggo en UPC overleggen hierover momenteel met een aantal lokale omroepen. De kabel is de eerste infrastructuur die digitale doorgifte van lokale omroepen structureel mogelijk maakt.

Rob van Esch, directeur van NLkabel: 'Kabelbedrijven bieden de lokale omroep sinds jaar en dag een podium in het vertrouwde analoge pakket. De kabel was daarmee al de enige infrastructuur die de lokale omroepen doorgeeft en zodoende een bijdrage levert aan de lokale nieuwsverslaggeving, de lokale democratische cultuur en het stadsburgerschap. Nu bieden wij lokale televisieomroepen ook in het digitale basispakket die unieke mogelijkheid'.

De lokale televisie moet worden ingepast in de bovenlokale digitale kabelpakketten. Dit is technisch ingewikkeld en vergt forse investeringen van de kabelbedrijven. De lokale omroepen dienen hiertoe wel hun signaal digitaal aan te leveren bij het dichtstbijzijnde digitale 'inkoppelpunt' van het kabelbedrijf. Van Esch: 'Een aantal lokale omroepen heeft inmiddels aangegeven hiertoe bereid en in staat te zijn. Een aantal andere lokale omroepen ontbreekt het vooralsnog aan de financiële middelen om hun signaal op de juiste wijze te digitaliseren en aan te leveren. De verdere groei van het aantal digitale lokale omroepen is hier van afhankelijk. Wij nodigen gemeenten daarom uit om hun lokale omroepen digitaal gereed en beschikbaar te maken.'

De lokale omroep wordt momenteel via de digitale kabel doorgegeven in de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Groningen, Westland, Schiedam, Alphen aan den Rijn, Gouda, IJsselstein, Maassluis, West Maas en Waal, Halderberge, Midden-Delfland, Heumen, Druten en Landsmeer. Eind 2008 volgen Oss, Velsen en Schagen. De lokale omroep is dan digitaal beschikbaar voor bijna 900.000 huishoudens.


---

Over NLkabel

NLkabel is de vereniging van Nederlandse kabelbedrijven. NLkabel draagt bij aan de bewustwording van de mogelijkheden van de moderne kabel, door allerlei activiteiten te organiseren en door feiten en kennis over de kabelsector actief te verspreiden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Rob van Esch, directeur van NLkabel,

070-305 33 33 / 06-20600535


---- --