Ziekenhuisgroep Twente


Coblatieworkshop (22-11-2008)

Vakgroep KNO ZGT Almelo

De vakgroep KNO geeft 21 november een workshop voor ongeveer 20 collega KNO-artsen uit Nederland over coblatiechirurgie. De vakgroep KNO Almelo is één van de eerste vakgroepen KNO in Nederland die is gestart met toepassing coblatietechniek.

Coblatiechirurgie is een nieuwe operatietechniek die al enige tijd door KNO-artsen van ZGT wordt uitgevoerd. Het is een techniek waarbij weefsel verdampt in plaats van het weg te snijden. Dat kan op verschillende plaatsen in het KNO-gebied. Bijvoorbeeld bij weefsel in de neus, zacht gehemelte, amandelen. Het snurken kan verminderen en de doorgankelijkheid van de neus verbetert.

Voordelen voor patiënt
Patiënten hebben minder last van nabloedingen na het behandelen van de neus. Veel ingrepen kunnen poliklinisch worden uitgevoerd, waarna de patiënt weer naar huis kan. Het is bovendien minder pijnlijk.

Coblatieworkshop
De KNO-artsen ZGT geven een workshop om hun collega KNO-artsen de techniek direct in de praktijk te laten zien. Tijdens de workshop wordt een aantal patiënten behandeld en laat de vakgroep verschillende technieken en toepassingen zien via videoconferentie.

Daarbij kan het publiek in de congreszaal (Twentezaal) live de operaties volgen op de OK. Tevens is het de bedoeling dat kleine groepen dokters (maximaal 5 personen per sessie) uitgenodigd worden op de ok te kijken.

Bij de workshop is een gastoperateur aanwezig: de heer B. Nijhuis, KNO-arts uit Ziekenhuis Bernhoven te Oss. Hij heeft veel expertise opgebouwd met de coblatiechirurgie.

De pers wordt uitgenodigd aanwezig te zijn bij de start van het programma om 09.30 uur (ingreep: verwijderen amandelen).

ZGT heeft ziekenhuizen in Almelo en Hengelo

Programma:
> Meer informatie Zie het origineel

---