Haagse Bluf Breda speelt 'Lysistrata'


Grieks blijspel over seks

BREDA, 20081029 -- Toneelgroep Haagse Bluf Breda speelt vanaf 21 november 2008 'Lysistrata', een grieks blijspel over seks. Deze voorstelling van Haagse Bluf is te zien op vrijdag 21 november om 20.30 uur, op zaterdag 22 november om 14.30 en 20.30 uur en op zondag 23 november om 14.30 uur in theater De Grott aan de Haagweg 98 in Breda.

De vrouwen van Griekenland hebben meer dan genoeg van de voortdurende oorlog tussen de stadstaten Athene en Sparta. Onder leiding van de geslepen Atheense Lysistrata steken ze de koppen bij elkaar. Haar plan bestaat enerzijds uit het innemen van de Akropolis, waar de schatkist is die de oorlog financiert, en anderzijds uit de belofte onder de vrouwen om de mannen geen seks te geven zolang er oorlog is. Dit laatste wordt met een eed bekrachtigd, al zijn niet alle vrouwen bij machte zich hier aan te houden.

Als de achtergebleven oudere mannen de bezetting van de Akropolis niet kunnen verhinderen, probeert Provolos, de hoogste magistraat van de stad, de orde te herstellen. In felle bewoordingen snoert Lysistrata hem de mond en laat hem voelen dat oorlog voeren voortaan een vrouwenzaak is.

Door de seksboycot ervaren de soldaten van beide kampen dat de heftigste strijd voortaan in hun eigen broek plaats heeft. Dit dwingt de partijen om vredesonderhandelingen met elkaar aan te gaan.

`Lysistrata' van Aristofanes is een blijspel met een overduidelijke moraal. De Grieken waren destijds verzot op zulke stukken, vol van dubbelzinnigheden en obsceen taalgebruik.

Kaarten à 8 euro via evavanoel@hotmail.com (076-5713122) of aan de kassa.





Haagse Bluf Breda toneel