NEN


Voorlopig geen grote aanpassingen ISO 22000 nodig

donderdag 20 november 2008, 10:31

De normcommissie voedselveiligheid heeft tijdens een bijeenkomst vorige week geconcludeerd dat in de tekst van ISO 22000 voorlopig geen grote aanpassingen nodig zijn. Dit kwam naar voren na een periodieke doorlichting van de normtekst. De leden van de commissie hechten veel meer waarde aan verhoging van de acceptatie van ISO 22000 in de markt. De onlangs gepubliceerde BSI/PAS 220 met basisvoorwaarden wordt hiertoe als een belangrijke stimulans gezien.

ISO 22000 is in oktober 2005 gepubliceerd, inmiddels drie jaar geleden. Elke nieuwe ISO norm wordt na drie jaar onderworpen aan de systematic review. Via deze evaluatie kunnen de ISO-lidstaten, waaronder Nederland, aangeven of een norm de komende 5 jaar ongewijzigd kan blijven of dat er aanpassingen nodig zijn. Vooral bij nieuwe ISO normen komt het regelmatig voor dat, op basis van opgedane ervaringen, de oorspronkelijke versie aangepast moet worden om meer in overeenstemming te zijn met de praktijk.

Een aantal leden van de normcommissie is van mening dat ISO 22000 nog niet heeft gebracht wat er bij publicatie van werd verwacht: een norm die de meeste andere normen overbodig zou maken. Dit komt mede door het tot op heden ontbreken van basisvoorwaarden (Pre Requisite Programmes) in de norm. In de huidige vorm is ISO 22000 hierdoor met name bruikbaar voor grote bedrijven die hem als een 'backbone' voor hun eigen systeem gebruiken. Voor kleine bedrijven is gebruik van de norm moeizamer.

De normcommissie ondersteunt de aanpak van ISO 22000 als basisnorm die gecombineerd kan worden met een sectorspecifieke aanvulling. De nieuwe BSI/PAS 220 als sectorspecifieke aanvulling voor manufacturers wordt als een goed voorbeeld gezien.

Hoewel de huidige tekst van ISO 22000 wat Nederland betreft niet ingrijpend gewijzigd hoeft te worden, is een aantal verduidelijkingen wel welkom. In de praktijk blijkt het bijvoorbeeld vaak nodig te zijn om het verschil tussen een PRP en o(perational)-PRP uit te leggen. De huidige tekst is hier blijkbaar niet duidelijk genoeg in. Hiertoe kan een aantal duidelijke voorbeelden worden opgenomen in het guidance document ISO/TS 22004.

Meer informatie: Marcel de Vreeze, tel. 015 2690125