Plasterk: GEEN STEUN VOOR HOMO-GENEZERS

Plasterk: GEEN STEUN VOOR HOMO-GENEZERS

Dagblad De Pers kopt vandaag dat minister Plasterk homo-genezers ondersteunt. Dit is onjuist.

Minister Plasterk steunt met subsidie de orthodoxe organisatie RefoAnders (84.000 euro) en Onze Weg (50.000 euro). Deze organisaties hebben belangrijke hobbels genomen: ze erkennen dat homo's voorkomen in christelijke kringen, net als elders. Vervolgens accepteren ze dat de seksuele geaardheid van mensen een gegeven is, en dat het daarom niet goed is om via therapieen of bidden mensen te 'genezen'. Doelstelling van deze organisaties is om homoseksualiteit in orthodox-reformatorische kring bespreekbaar te maken; dat past in het regeringsbeleid. Wel is het inderdaad zo dat Refo Anders en Onze Weg tegen homoseks en -relaties zijn.

Minister Plasterk vindt dat geen reden om subsidie te weigeren. Wel hoopt hij dat zij in de toekomst ook dit meer bespreekbaar maken. Mocht blijken dat deze organisaties, in tegenstelling tot wat zij zeggen, zich wel met 'genezing' bezighouden, dan trekt de minister de subsidies onmiddellijk in.

Achtergond:

In de homo-emancipatienota 'Gewoon homo zijn' heeft het kabinet aangekondigd levensbeschouwelijke homogroepen te ondersteunen bij projecten die de bespreekbaarheid van homoseksualiteit in eigen kring bevorderen. Zes projecten zijn nu gehonoreerd met een subsidie van in totaal 450.000 euro. Het gaat om projecten van homogroepen met een christelijke achtergrond, van vrijzinnig tot orthodox: De Kringen, het LKP samen met CHJC en ContrariO, RefoAnders en Onze Weg. De groepen en projecten hebben ieder een eigen visie, aanpak en bereik. De meeste groepen hebben geen moeite met seksuele relaties, de twee laatstgenoemden wel.

Noot voor redacties (