Politie Twente

Persberichten Politie Twente 21 november 2008

Man aangehouden na beledigingen

Almelo

Een 26-jarige man uit Almelo werd op donderdag 20 november aangehouden, omdat de man tijdens een controle het nodig vond agenten te beledigen.

Donderdagavond 20 november omstreeks 22.30 uur zagen surveillerende agenten een auto rijden op de Nieuwstraat in Almelo. De auto voerde mistlampen en de automobilist was niet handsfree aan het telefoneren. De automobilist, een 26-jarige man uit Almelo was het niet met de agenten eens en vond het nodig de agenten meerdere malen te beledigen. De man werd aangehouden voor de beledigingen. Tijdens de aanhouding verzette de man zich heftig. De man werd voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt. (08-146259)

Fietsster gewond na aanrijding

Almelo

Een 47-jarige vrouw uit Almelo raakte donderdag 20 november gewond toen zij met haar fiets, op de Aalderinkssingel in Almelo werd aangereden door een automobilist.

Donderdagmorgen 20 november omstreeks 09.10 uur werd een aanrijding gemeld op de Aalderinkssingel in Almelo. Bleek dat een 68-jarige automobilist uit Almelo over de rotonde reed. Ter hoogte van de Wierdensestraat wilde de automobilist de rotonde verlaten. Hierbij zag hij een fietsster over het hoofd. Een aanrijding kon niet meer voorkomen worden. De fietsster, een 24-jarige vrouw uit Almelo, werd met onbekend letsel door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Almelo. (08-145894)

Rijbewijs kwijt na drankrijden

Glane

Een 28-jarige man uit Enschede kon op 20 november zijn rijbewijs inleveren nadat hij bij een controle op de Glanerbrugstraat om 23.00 uur, betrapt werd op het rijden onder invloed van alcohol. Ademanalyse wees 765 ugl uit (.1.76 promille) Zijn rijbewijs werd ingevorderd. (08-146268)

Vandalen aangehouden

Vroomshoop

Op 20 november rond 21.00 uur, gaf een getuige door dat twee jongens een ruit van het NS station hadden vernield. Dankzij een uitstekend signalement kon de politie de beide knapen aanhouden op de Hoofdstraat.. Het waren twee 14-jarige jongens uit Gramsbergen. Zij zijn na verhoor overgedragen aan hun ouders. De politie maakt proces-verbaal op. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend. De NS komt nog aangifte doen. (08-146240)

Fietser gewond na aanrijding met auto

Goor

Een 71-jarige vrouw uit Goor raakte op 20 november rond 13.40 uur gewond toen zij op de fiets werd aangereden door een auto op de kruising Irisstraat Iependijk.

Een 44-jarige man uit Goor reed in zijn auto over Irisstraat, komende uit de richting van de Anjerstraat en wilde rechtsaf de Iependijk oprijden. Hij verleende op vermeld kruispunt geen voorrang aan de voor hem van rechts komende fietser die op de kruisende weg (fietspad) reed. Hierdoor ontstond tussen beiden een aanrijding. De 71-jarige vrouw werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. (08-146048)

Politie en fietsenmakers in Twenterand gaan de strijd aan met kapotte fietsverlichting

Twenterand

Defecte lampjes, geen reflectoren, losse draadjes of gewoon helemaal geen verlichting op de fiets. Het is levensgevaarlijk, maar lang niet iedereen realiseert zich dat. Goede zichtbare fietsverlichting voorkomt bovendien veel ergernis bij andere verkeersdeelnemers. De politie en de fietsenmakers in Twenterand willen de verkeersveiligheid vergroten. Daarom willen ze mensen aanmoedigen kun kapotte verlichting te laten maken.

Vanaf 24 november tot en met 12 december kunnen mensen met 20% korting hun verlichting laten repareren. Daarnaast gaat de politie in Twenterand vanaf maandag 24 november extra controleren op fietsverlichting. Dit gebeurt op verschillende plaatsen en momenten. De controle is erop gericht om de verkeersveiligheid te vergroten.

De fietsenmakers die mee doen aan de actie zijn:

( Vriezenveen:
Fietsgigant, Geesterenseweg 22 Niphuis Tweewielers, Westeinde 140 Smoes Tweewielers, Westeinde 603

( Den Ham:
Waanders Rijwielen, Brink 9

( Westerhaar:
Klos Tweewielers, Hoofdweg 95

( Vroomshoop:
Luvro Fietsen, Linderflier 10
Oude Middendorp Rijwielhandel, Noorderweg 100

Vanaf 1 november 2008 zijn er nieuwe regels voor fietsverlichting waarin zichtbaarheid voorop staat. Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes nu ook. Onder juiste verlichting wordt verstaan:
- te allen tijde zichtbaar
- aan voorzijde wit of geel schijnend licht
- aan achterzijde rood schijnend licht
- niet knipperend

Door het rijden zonder voor- en/of achterlicht of zonder reflectie op je fiets riskeer je een boete van minimaal 20 euro.

Meer informatie over fietsverlichting is te vinden op: www.losselampjesmogenook.nl

Grote grens verkeerscontroles

De Lutte

De Politie Twente hield op donderdag 20 november 2008 tussen 15.00 en 22.00 uur een grote controle. Dit in samenwerking met de Belastingdienst Oost, Douane en Duitse politie. De controle vond plaats op de grensovergangen A1 De Lutte, Ootmarsum en Glane. Deze controle draagt bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid en aan het opsporen van criminele activiteiten. De samenwerking tussen beide politiekorpsen en instanties draagt tevens bij aan een betere communicatie en inzicht in werkzaamheden en bevoegdheden.

Op de parkeerplaats waren zogenaamde controlestraatjes ingericht. Hier werden de bestuurders naar toe gedirigeerd door een motoragent. Daar werd de bestuurder door de politie aangesproken en de diverse papieren, zoals rijbewijs, kentekenbewijs, verzekering, APK gecontroleerd. Daarna controleerde de belasting en Douane onder andere op eventuele belastingschulden en het rijden op rode diesel. Tevens legde iedere bestuurder een blaastest of om te controleren of er sprake was van rijden onder invloed van alcohol.

Resultaten:
In totaal werden ruim 1200 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden veel overtredingen geconstateerd voor onder andere:
- het niet dragen van de gordel
- niet verzekerd voertuig
- mobiel bellen

- gladde banden

- niet goed vast zetten van de lading
- onjuiste vrachtbrieven
- rijden onder invloed van alcohol / openbaar dronkenschap
- niet verzekerde voertuigen
- rijden tijdens een rij ontzegging

Zowel Politie Twente als ook de diverse instanties zijn tevreden over de wijze waarop de controle verlopen is. De handhavers merkten dat er goed op elkaar werd ingespeeld en de communicatie prima verliep.

Grote controle in Oldenzaal Noord

Oldenzaal

Donderdag 20 november hebben de wijkteams van de politie Oldenzaal Noord, samen met onder andere de Stadstoezicht van de gemeente Oldenzaal en de belastingdienst, een grote controle gehouden naar aanleiding van klachten van wijkbewoners.

Tijdens de controle die van 007.00 uur tot 21.00 uur is gehouden werden de volgende controles gehouden: Het fout parkeren in de wijken, met name op groenstroken, trottoirs en bij scholen. De Stadstoezicht van de gemeente Oldenzaal heeft 18 bestuurders geverbaliseerd voor het parkeren op het trottoir en fout parkeren rondom de scholen. Ook heeft de Stadstoezicht uitgekeken naar loslopende honden en overlast van hondenpoep, hiervoor zijn 4 processen-verbaal uitgeschreven.

Verkeerscontroles hebben op diverse locaties, Schipleidelaan Thorbeckestraat, Provinciale Rondweg N324, Vondellaan en Dokter de Bruynlaan plaats gevonden. Hierbij werden processen-verbaal uitgedeeld voor onder andere, ontbreken van kentekenplaten, geen gordel dragen, niet handsfree bellen, geen rijbewijs of deze niet kunnen tonen overschrijding van de maximale snelheid. De 30-jarige bestuurder uit Hengelo kreeg een stopteken omdat hij geen gordel droeg. Bij controle van zijn personalia bleek dat hij nog 36 dagen gevangenisstraf tegoed had, nog een niet onherroepelijk vonnis van 330 euro en voor 1331 euro aan boetes had openstaan. De man werd aangehouden en ingesloten.

Controle door belastingdienst. Hierbij werd in totaal ongeveer 700.000 euro aan belastingschuld geïnd en werden 9 auto's in beslag genomen.

Door inwoners, automobilisten en scholieren werden de controles positief ontvangen. (08-117348)