Seminar van SiSo over ongewenste dumping ICT-producten


SiSo maakt zich hard om te voorkomen dat afgeschreven ICT-producten gedumpt worden op ongewenste plaatsen in de wereld

DEN HAAG, 20081106 -- Met de organisatie van het seminar "ongewenste bestemmingen voor ICT-producten" op 21 november 2008 schenkt SiSo -specialist in ICT-migratie- aandacht aan de verbetering van het inzamelingssysteem voor afgedankte ICT-producten.

In samenwerking met KPN, Rabobank, Fujitsu Siemens, Greenpeace en Viafrica wil zij het probleem van het dumpen van afgedankte ICT-producten in ontwikkelingslanden bespreken.

De doelstelling van het seminar is om het Nederlandse bedrijfsleven bewust te maken van de mogelijkheden tot hergebruik van afgeschreven ICT-producten. Deze mogelijkheden van hergebruik en de huidige milieuprobleem in derde wereldlanden voor afgedankte ICT-producten komen ter sprake tijdens het seminar.

Uit de dagelijkse praktijk weet SiSo immers dat er nog veel verbeterpunten op dit terrein zijn te realiseren. Op het seminar worden ICT-managers en MVO-beleidsbepalers betrokken in dit internationale vraagstuk.

Het seminar vindt plaatst op het hoofdkantoor van KPN in Den Haag.


Achtergrond seminar 21 november 2008

Uit recent onderzoek (augustus 2008) van adviesbureau CREM blijkt dat het huidige inzamelsysteem voor ICT-producten in Nederland goed werkt maar nog voor verbetering vatbaar is. Ondanks de scherpe regelgeving verdwijnen er nog steeds gebruikte ICT-producten met onbekende bestemming.

In Nederland is de uitvoering van het inzamelsysteem van ICT-producten in handen van de NVMP. Meer dan 1.200 producenten en importeurs hebben zich hierin verenigd. De NVMP ziet toe op het goede verloop van de inzameling en milieuvriendelijke recycling. Ook is zij beheerder van de financiële middelen ter bekostiging van het systeem. Die middelen worden verkregen uit de zogeheten verwijderingsbij-dragen.

Europa is een van de weinige gebieden in de wereld met duidelijke wetgeving voor het inzamelen en verwerken van elektronica-afval: de WEEE richtlijn. Deze wetgeving verplicht producenten van ICT-producten en elektronica zorg te dragen voor de inzameling en goede verwerking van de apparaten die ze maken als deze afgedankt worden.

De lidstaten zijn echter vrijgelaten in de implementatie van de wetgeving. Nederland is een voorloper in het nakomen van de wetgeving en onderlinge afspraken tussen partijen zijn nauwkeurig ingevuld. Ondanks de strikte regelgeving komt het toch nog regelmatig voor dat gebruikte ICT-apparatuur in handen komt van armere landen, waar de milieuregels veel minder strikt worden gehanteerd.
Een ongewenste bestemming die voorkomen kan worden door een nog striktere controle in de waardeketen van afgeschreven ICT-apparatuur.

De positie van SiSo

SiSo is marktleider op het gebied van ICT Life Cycle Services. Het bedrijf weet uit ervaring hoe gebruikte ICT-apparatuur in sommige situaties op een onverantwoorde wijze wordt afgevoerd. Het bedrijf heeft pasklare oplossingen om afgeschreven ICT-apparatuur herinzetbaar te maken voor doelgroepen die deze apparatuur nog goed kan gebruiken.

SiSo wil de problemen rondom de bestemming van afgeschreven ICT-apparatuur en de mogelijkheden van herinzetbaarheid bespreken met het Nederlandse bedrijfsleven. Tijdens het seminar, waarbij KPN als gastheer optreedt, komen alle aspecten van de hergebruik van afgeschreven ICT-apparatuur aan bod.

Sprekers op het seminar komen:

Marga Blom, - Manager Energy Management Group KPN
Evert Bloemendal - Project Manager MVO Rabobank
Ed Alting Siberg - Directeur SiSo
Martijn Boermans - Marketing Manager Fujitsu Siemens
Joost Dam - Directeur Viafrica
Kim Schoppink - Toxics Campaigner Greenpeace

Het seminar staat onder leiding van Marcel Olislagers, directeur MCM Connexion.

Meer informatie over de campagne en het seminar is te vinden op www.siso.nl

Over SiSo

Al meer dan 10 jaar is SiSo (www.siso.nl) marktleider in Nederland op het gebied van de fysieke, commerciële en administratieve verwerking van ICT-apparatuur die het einde van haar eerste levenscyclus heeft bereikt. Deze gespecialiseerde dienst-verlening stelt bedrijven in staat meer rendement te verkrijgen uit ICT-activa. Afgeschreven ICT-hardware verkrijgt door de dienstverlening van SiSo een tweede levenscyclus.

SiSo zorgt mede voor de afvoer, inventarisatie, activaregistratie, dataverwijdering en inruil van afgeschreven ICT-systemen en kan dankzij haar grondige kennis van de internationale handelsmarkt voor opdrachtgevers hoge restwaarden realiseren.