Ingezonden persbericht


Persbericht

Literaire middag en tentoonstelling rond
de magische schrijver Gustav Meyrink

Op 21 november a.s. wordt in de Westerkerk te Amsterdam de nieuwste publicatie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica ten doop gehouden, een rijk geïllustreerd boek over de 'magische' schrijver Gustav Meyrink (Wenen 1868-Starnberg 1932). Tevens wordt een aan zijn werk gewijde tentoonstelling geopend. Op deze middag zullen enkele Meyrink-kenners een korte lezing geven (in het Engels) en wordt er uit zijn werk voorgelezen (Duits). Tot slot zal de Nederlandse schrijver en dichter Simon Vinkenoog op geheel eigen wijze van zijn persoonlijke belangstelling voor Meyrink blijk geven. Geïnteresseerden kunnen deze middag bijwonen (programma: zie hieronder; kosten 10 Euro).

Het meest gelezen werk van Gustav Meyrink is de roman Der Golem (1915) die onmiddellijk na verschijnen een bestseller werd. Bekend is hij ook vanwege zijn fantastische, magische en occulte verhalen. Meyrink groeide op in München, Hamburg en Praag als een buitenechtelijk kind van een aristocratische baron en een actrice aan het Münchener Hoftheater. Hij begon zijn enerverende carrière als bankier in Praag; en in de café's ontpopte hij zich tevens als dandy en een vermakelijke occulte verhalenverteller. Jonge Duitstalige schrijvers en kunstenaars als Max Brod, Paul Leppin en Hugo Steiner-Prag schaarden zich rond deze fascinerende en ietwat vreemde persoonlijkheid. Later, in München, zou hij dezelfde rol spelen. Zijn eerste verhalen verschenen in het gerenommeerde maatschappijkritische tijdschrift Simplicissimus. In 1904 trok hij naar Wenen waar hij de redactie van het vergelijkbare literair-satirische tijdschrift Der liebe Augustin op zich nam en waar zijn griezelteksten gebruikt werden voor het fantastische experimentele drama van het Weense "Fledermaus" theater. Vervolgens verhuisde hij naar München en de laatste twintig jaar van zijn leven bracht hij door in het nabijgelegen Starnberg am See, in het "Haus zur letzten Latern".

Meyrinks verhalen passen in de traditie van werken van de Duitstalige Fantastische Literatur, een genre dat in de jaren 1910-1920 een hoogtepunt beleefde. Auteurs als Edgar Allen Poe en E.T.A. Hoffmann waren een grote bron van inspiratie en velen werden tevens beïnvloed door ideeën uit esoterische, theosofische, magische, kabbalistische en Rozenkruisertradities. Na Der Golem volgden naast nieuwe verhalen de esoterische romans Das grüne Gesicht (1916), dat zich afspeelt in Amsterdam, Walpurgisnacht, Der weiße Dominikaner, en het laatste grote werk Der Engel vom westlichen Fenster, dat geïnspireerd is op het leven en werk van de beroemde Engelse Hermeticus John Dee.

Programma Meyrink-middag 21 november 2008
Westerkerk, Prinsengracht 281, Amsterdam
aanmelding vooraf telefonisch via 020-6258079 of per email bph@ritmanlibrary.nl; kosten 10 Euro (ter plaatse te voldoen) 13:00 uur Westerkerk open
13:30 Welkomstwoord Esther Oosterwijk-Ritman, algemeen directeur Bibliotheca Philosophica Hermetica en presentatie boek aan Joost R. Ritman 13:35 dr Amanda Ch. Boyd (University of North Dakota) Gustav Meyrink's Fiction of the Spirit
14.00 Piano improvisaties door Frans Smit
14:05 dr Eric J. Klaus (Hobart & William Smith Colleges) Unmasking the Doppelgänger: Gustav Meyrink as a Gnostic 14:30 Piano improvisaties door Frans Smit
14:35 Passages uit het werk van Gustav Meyrink voorgelezen door Hans Radloff 14:50 koffie/theepauze
15:15 Michael Mitchell (auteur/vertaler)
Gustav Meyrink and the First World War
15:40 Piano improvisaties door Frans Smit
15:45 Passages uit het werk van Gustav Meyrink voorgelezen door Hans Radloff 15:55 dr Theodor Harmsen (Ritman Instituut)
Gustav Meyrink in de Bibliotheca Philosophica Hermetica 16:20 Afsluiting door Simon Vinkenoog
16:40-17:45 Receptie in Westerkerk; mogelijkheid de expositie te bezoeken tot 20:30 uur

Het boek:
Der magische Schriftsteller Gustav Meyrink, door Theodor Harmsen Amsterdam, In De Pelikaan 2009. Prijs: 39,50 Euro

In 1985 kon J.R. Ritman, stichter van de Bibliotheca Philosophica Hermetica, de lang verloren gewaande in potlood geschreven autograaf van Der weiße Dominikaner aankopen. Inmiddels is zijn Meyrink-verzameling uitgegroeid tot een van de meest interessante en omvangrijke. De nieuwe publicatie geeft een beeld van de schrijver aan de hand van deze verzameling, die te raadplegen is in de BPH. Verschillende thema's rond leven en werk van Meyrink maar ook de geschiedenis en vorming van de verzameling worden belicht en de vele bijzondere items uit de collectie, zoals autografen, brieven en handschriften, eerste uitgaven van verhalen en romans, fotografisch materiaal, lithografieën en tekeningen worden in hun context beschreven. Zijn leven lang werd Meyrink gedreven door een persoonlijke onrust en onvrede met het leven, door een onbestemd gevoel van onbehagen ingegeven door een steeds intensiever verlangen naar metafysische kennis en ervaring. Aan de ene kant was hij gefascineerd door het groteske en occulte, door het populaire spiritisme en mediumisme, maar anderzijds beschouwde hij dit alles als een gevaarlijke en verkeerde weg. Yoga, taoïsme en alchemie leidden hem tenslotte naar nieuwe inzichten met betrekking tot de innerlijke spirituele wereld. Meyrink verpakte zijn boodschap, of liever gezegd verborg zijn boodschap vanaf het begin in vermakelijke verhalen en soms beklemmende romans. Het is ook aan de lezer van vandaag om in Meyrink's magische oeuvre opnieuw te ontdekken wie zijn of haar dubbelganger is, die steeds die boodschap verwoordt. Het boek wil tevens een uitdaging zijn aan de onderzoeker of de biograaf die op basis van al dit materiaal Meyrink voor de 21e eeuw gestalte wil geven, literair en visionair. Het boek is op 21 november tijdens de Meyrink-middag voor de speciale prijs van 35 Euro verkrijgbaar.

In de tentoonstelling 'De magische schrijver Gustav Meyrink' (21 november 2008-29 mei 2009) is veel van het in het boek besproken materiaal te zien, inclusief dat uit enkele buitenlandse collecties.

Lokatie: Bibliotheca Philosophica Hermetica, Bloemstraat 13-19, Amsterdam Open: maandag t/m vrijdag 9:30-12:30 en 13:30-17:00; Toegang vrij Nadere informatie: www.ritmanlibrary.nl of bph@ritmanlibrary.nl Fotomateriaal te downloaden van public server

---- --