Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Verschuiving van lasten in 2009

Waterschapstarieven stijgen gemiddeld 4 tot 5 procent

Naast een verschuiving van de lasten onder de verschillende categorieën zullen de belastingstarieven van Waterschap Vallei & Eem in 2009 met 4 tot 5 procent stijgen. Het waterschapsbestuur moest over de lastenverschuiving eerder dit jaar besluiten op grond van de nieuwe Waterschapswet. Bijna de helft van de tariefsverhoging houdt verband met loon- en prijsstijgingen. De rest is nodig voor nieuw beleid zoals het afvoeren en verwerken van maaisel en het toepassen nieuwe waterzuiveringstechnieken. Dat staat in de ontwerpbegroting 2009 van Waterschap Vallei & Eem. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap biedt deze ontwerpbegroting ter vaststelling aan het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem. Op donderdag 27 november wordt de begroting besproken door het Algemeen Bestuur tijdens haar laatste vergadering in deze samenstelling.

Lastenverschuiving
Eenpersoonshuishoudens in het gebied van Waterschap Vallei & Eem betalen in 2009 gemiddeld 8 euro meer aan waterschapsbelastingen dan in 2008. Meerpersoonshuishoudens in de Gelderse Vallei betalen 1 euro minder aan waterschapsbelasting dan in 2008. Op de hoger gelegen gebieden betalen huishoudens die uit meerdere personen bestaan zo'n 28 euro per jaar meer. Industriële bedrijven in de Gelderse Vallei betalen komend jaar 20 procent minder dan in 2008 aan belastingen aan het waterschap. De bedrijven op de hogere gronden daarentegen betalen 10 procent meer waterschapsbelasting. Boseigenaren en eigenaren van natuurgebieden betalen fors minder dan afgelopen jaar. Op de hogere grond betaalt men maar een twintigste van het bedrag van vorig jaar. Een gemiddeld agrarisch bedrijf op de hogere gronden betaalt in 2009 ongeveer twee maal zoveel belasting aan het waterschap. Die wijzigingen zijn een gevolg van de nieuwe Waterschapswet. Op grond van die wet mag het waterschap geen omslagklassen meer hanteren. Alleen voor bemalen gebieden mag het waterschap een hoger tarief vaststellen. Het waterschapsbestuur heeft hier in oktober - met tegenzin - mee ingestemd.

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap biedt deze ontwerpbegroting ter vaststelling aan het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem. Op donderdag 27 november wordt de begroting besproken door het Algemeen Bestuur tijdens de laatste vergadering van het Algemeen Bestuur.

Enkele voorbeelden van de lastenverschuiving voor verschillende huishoudens en bedrijven. In de tabel staan de bedragen die een gemiddeld huishouden/bedrijf gemiddeld betaalde in 2008 en gaat betalen in 2009. Voorbeelden 2008 2009
Eenpersoonshuishouden 99 107
Meerpersoonshuishouden Gelderse Vallei 194 193 Meerpersoonshuishouden Veluwe/Heuvelrug 165 193 Gemiddeld agrarisch melkveebedrijf Eemgebied 1.441 1399 Gemiddeld agrarisch melkveebedrijf Gelderse Vallei 1.146 1086 Gemiddeld agrarisch melkveebedrijf Veluwe/Heuvelrug 552 1086 Boseigenaar -Gelderse Vallei 2.622 120 Boseigenaar Veluwe/Heuvelrug 393 120 Groothandel Gelderse Vallei 937 807 Groothandel Veluwe/Heuvelrug 561 807 Grote Procesindustrie Gelderse Vallei 83.477 68727 Grote Procesindustrie Veluwe/Heuvelrug 62.126 68727

Wijzigingen in belastingstelsel
Waterschappen kennen een vrij ingewikkeld belastingstelsel. Het uitgangspunt is dat iemand die belang heeft bij het werk van het waterschap daarvoor betaalt. Het waterschap kent verschillende soorten belastingen: zuiveringsheffing en de watersysteemomslag ingezetenen, gebouwd (voor eigenaren van gebouwen) en ongebouwd (voor eigenaren van gronden). Met de opbrengst van de zuiveringsheffing betaalt het waterschap maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals de zuivering van afvalwater. De watersysteemomslag is bestemd voor de verbetering en onderhoud van dijken en de waterbeheersing (onderhoud en verbetering van sloten, beken, kanalen en gemalen etc.). Voor burgers en bedrijven bestaat het grootste deel van de waterschapsbelasting uit zuiveringsheffing. Alle huishoudens en bedrijven betalen zuiveringsheffing voor het schoonmaken van afvalwater. Huishoudens betalen bovendien ingezetenenomslag.

Wat doet het waterschap met dat geld?
De totale uitgaven in 2009 zijn geraamd op E 57,7 miljoen. Dat geld wordt besteed aan veilige dijken optimale waterpeilen (E 21,2 miljoen) en schoon water (bijna E 36,5 miljoen). Het waterschap zorgt voor veilige dijken, optimale waterstanden en schoon water in sloten, plassen, beken en vijvers in de Gelderse Vallei en het Eemland. Het gaat om een 106.000 hectare groot gebied dat tussen de Utrechtse Heuvelrug, de Randmeren, de Veluwe en de Nederrijn in ligt. Het waterschap beheert 8 rioolwaterzuiveringen die het afvalwater schoonmaken. Om die installaties te laten functioneren is veel geld nodig. Ze moeten ook vaak aangepast worden om aan de nieuwste eisen te voldoen. Het waterschap gaat de komende jaren bijvoorbeeld een extra zuiveringsstap introduceren. Verder zorgt het waterschap voor de dijken in het Eemland en langs de Randmeren en de Nederrijn. Vooral in het Eemland moet het waterschap de komende jaren aan de slag om de kans op wateroverlast te voorkomen. Om overtollig water voldoende snel te kunnen afvoeren moeten stuwen en gemalen voldoende capaciteit hebben en bedrijfszeker zijn. Watergangen moeten groot genoeg en voldoende diep zijn. Omdat het klimaat verandert en we te maken krijgen met meer neerslag in korte periodes is er extra aandacht nodig voor de dijken en het watergangenstelsel met alle bijbehorende stuwen en gemalen.

De tarieven voor 2009
|Zuiveringsheffing (per vervuilingseenheid)    |E 43.08                  |
|Watersysteemheffing ingezetenen (per          |E 34,86                  |
|woonruimte)                                   |                         |
|Watersysteemheffing ongebouwd (per ha)        |                         |
|Bemalen gebieden (polders)                    |E 37,59                  |
|Niet bemalen                                  |E 25,06                  |
|Natuurgebieden                                |E 1,20                   |
|Watersysteemheffing gebouwd                   |0,0128% van de waarde    |
Eigenaren van gebouwen en gronden in gebieden die onder de zeespiegel liggen en moeten worden bemalen, betalen meer dan de eigenaren van hogere gronden. Eigenaren van natuurterrein betalen voor het eerst aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. Dat is een gevolg van de nieuwe Waterschapswet.

Begroting verkrijgbaar en ter inzage

De ontwerpbegroting is gratis op te vragen bij het waterschap (per telefoon 033 - 43 46 375 of per e-mail secretariaatazstaf@wve.nl). Het rapport is tot en met 26 november voor iedereen in te zien op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur (op vrijdagen tot 16.00 uur) bij de receptie van het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden. Men kan de ontwerpbegroting ook bekijken op de internetsite van het waterschap: www.wve.nl.

Opnieuw voorstel voor ton voor kunst op Eemplein in Amersfoort

Dagelijks Bestuur Waterschap wil geen statisch kunstbeleid

Dijkgraaf en Heemraden (het dagelijks bestuur) van Waterschap Vallei & Eem stellen het Algemeen Bestuur voor om bijdragen aan kunstprojecten van geval tot geval te bekijken en geen vastomlijnd kunstbeleid op te stellen. Wel noemt het dagelijks bestuur van het waterschap een aantal criteria waaraan projecten kunnen worden getoetst voordat het waterschap een bijdrage geeft. Het waterschap wil zo incidenteel wel kunstobjecten of -projecten financieel ondersteunen. Maar het wil zich niet laten vastleggen. 'Bijdragen van het waterschap aan kunstobjecten moet voortvloeien uit kansen en initiatieven van derden,' zo schrijft het dagelijks bestuur van het waterschap. Dat is de strekking van de notitie 'Communiceren met Kunst' die op 29 november aanstaande in het Algemeen Bestuur van het waterschap wordt besproken.

Een ton voor kunstwerk op Eemplein
In het kader van het 750-jarig bestaan van de gemeente Amersfoort zijn er plannen van de gemeente voor een kunstobject op het nieuwe Eemplein. Hierbij dient de verbondenheid van de stad zichtbaar te worden als stad, ontstaan als nederzetting aan de oevers van de beken vanuit de Gelderse Vallei. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap wil hier graag aan bijdragen en stelt opnieuw voor om de helft van de kosten tot een maximum van E100.000,-- bij te dragen. Een dergelijk verzoek werd in mei van dit jaar afgewezen door het Algemeen Bestuur. Het Algemeen Bestuur wilde eerst een kunstbeleid. Bovendien bestond de indruk dat het waterschap zou bijdragen aan een kunstwerk dat al helemaal was uitgewerkt. Dat is onjuist. Het idee moet nog helemaal worden uitgewerkt, schrijft het dagelijks bestuur in zijn voorstel. Als het Algemeen Bestuur nu wel akkoord gaat met het voorstel, zal het waterschap een of twee personen voor een begeleidingscommissie aanwijzen. Dat het voorstel nu terugkomt, heeft ook te maken met de planning. Verder uitstel van een beslissing om te participeren in dit project is er niet.

-----------------------

Waterschap Vallei & Eem

Fokkerstraat 16

Postbus 330

3830 AJ Leusden

Telefoon 033-43 46 000

e-mail: info@wve.nl

internet: www.wve.nl