Gemeente Heerlen

Exodus geen extra belasting voor de stad Heerlen

De vestiging van een Exodus-huis in het voormalig klooster aan de Beersdalweg legt geen extra druk op de sociale infrastructuur van Heerlen. Ook is gebleken dat met Exodus Nederland goede afspraken zijn te maken over een eventuele vestiging in de stad. Het college van burgemeester en wethouders is dan ook van mening dat een verzoek van Exodus, voor het openen van een vestiging op dit adres, in behandeling genomen kan worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Heerlen heeft uitgevoerd.

Op 4 maart van dit jaar sprak de gemeenteraad over het burgerinitiatief 'Stop exodus'. Een besluit is uitgesteld, maar wel nam de raad een motie aan. Het college van burgemeester en wethouders kreeg de opdracht om te onderzoeken welke extra druk de vestiging van een Exodus-huis legt op de sociale infrastructuur van de stad. Ook wilde de raad dat er alvast overleg zou zijn met Exodus Nederland over afspraken die gemaakt kunnen worden als een dergelijke voorziening in Heerlen komt. De resultaten van het onderzoek legt het college nu voor aan de gemeenteraad, die het zal gebruiken in de besluitvorming rondom het burgerinitiatief. Dit gebeurt naar alle waarschijnlijkheid in de raadsvergadering van dinsdag 6 januari 2009.

Moeilijk

Het was moeilijk om het onderzoek uit te voeren op basis van ervaringen van andere gemeenten met een Exodus-huis. De verschillende sociale diensten konden niet de gevraagde specifieke gegevens leveren. Een paar gemeenten leverden globale informatie en daaruit blijkt dat Exodus een positieve bijdrage kan leveren in de keten van veiligheidszorg.

Weinig en kort

Het grootste deel van de informatie leverde de Stichting Exodus Nederland. Daaruit blijkt dat slechts weinig Exodus-bewoners een beroep doen op een bijstanduitkering en dan ook nog heel kort. Bovendien krijgen ze hulp bij het vinden van een baan en huisvesting. Daardoor vervallen ze minder vaak in herhaling als het gaat om hun criminele activiteiten.

Tien Heerlenaren

Tijdens de gesprekken met Exodus is ook gesproken over voorwaarden die de gemeente stelt aan een eventuele vestiging in Heerlen. Zo is onder meer al afgesproken dat in een dergelijk geval, altijd tenminste tien Heerlenaren zullen worden gehuisvest. Daarmee wordt voorkomen dat deze mensen 'zomaar', zonder begeleiding, ergens in de stad gaan wonen, zonder dat iemand iets van hun achtergrond weet. In het overleg is ook afgesproken dat Exodus, in het geval er een vestiging komt in Heerlen, géén bewoners plaatst die zijn veroordeeld voor een pedosuxueel misdrijf. Bovendien willen ze maximaal 7,5 uitkeringen gebruiken voor bewoners en zijn ze, zeven dagen per week, 24 uur per dag, bereikbaar voor klachten.

Als de raad instemt met deze resultaten is voor Exodus de weg vrij om een nieuwe aanvraag in te dienen. Dat betekent dat het bestemmingsplan ter plekke moet worden gewijzigd. In dat geval treedt de normale procedure in werking. Daarin zitten verschillende momenten ingebouwd om bezwaar te maken.

Gemeente Heerlen, 20 november 2008
Afdeling Communicatie, Monique Leurs, 4367
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --