Gemeente Bronckhorst

PERSBERICHT

Nr.: 02
Datum: 19 november 2008

Veiligheid en krimp op agenda tweede werkvergadering P10

Oosterwolde - Op 19 november jl. heeft de P10 haar tweede werkvergadering gehouden in de raadzaal van Oosterwolde. Tijdens de werkvergadering hebben de kennis- en inhoudelijke groepen (zie ook www.P-10.eu ) de stand van zaken aangegeven.

Veiligheid:
De werkgroep veiligheid heeft zich vooral bezig gehouden met de Wet Veiligheidsregio's en met name het hiermee samenhangende concept besluit veiligheidsregio's. De werkgroep geeft aan dat de hierin opgenomen opkomsttijden voor de brandweer in dun bevolkte gebieden, zoals onder andere in de gemeenten die deel uitmaken van de P10, niet realistisch zijn. De P10 gemeenten zullen bij de minister aandringen op differentiatie van deze tijden op basis van risico analyses in plattelandsgemeenten.

Krimp:
De krimp van de bevolking in de P10 gemeenten houdt alle deelnemers bezig. De werkgroep demografische ontwikkelingen pleit voor kennisuitwisseling tussen de P10 gemeenten. Daarvoor wordt een netwerk opgegezet voor de beleidsambtenaren uit de P10 gemeenten die zich met dit onderwerp bezig houden. Ook gaat de belangstelling uit naar de tweedaagse VNG-battle die in januari plaatsvindt in Sluis. Onderwerp is: "Slimme krimp in Sluis: een uniek kans?" De kennis en aanbevelingen die uit die bijeenkomst voort komen, staan op de agenda van de volgende werkvergadering van de P10.

Gastspreker:
De wethouder toerisme van de gemeente Ooststellingwerf, de heer Sierd van Weperen, heeft een presentatie gegeven over integrale ontwikkelingen, met name op het gebied van recreatie & toerisme. 's Middags hebben de deelnemers een aantal van deze projecten bezocht.

De P10 is een samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Op www.P-10.eu leest u meer over de werkgroepen en de deelnemende gemeenten.

Op 27 februari 2009 is de derde werkvergadering in Borger Odoorn.