Almere winnaar en Meppel grootste stijger

Resultaten Overheid.nl Monitor jaaronderzoek 2008:

Almere winnaar en Meppel grootste stijger

De gemeente Almere biedt volgens de Overheid.nl Monitor de beste digitale dienstverlening en voorzieningen. Almere biedt haar burgers op het gebied van elektronische participatie en burgerbetrokkenheid en dienstverlening veel aan en legt daarbij goed uit hoe haar elektronisch loket werkt. In de categorieën Transparantie, Gepersonaliseerde dienstverlening en burgerbetrokkenheid en eParticipatie scoort Almere op meer dan 90% van de vragen in de monitor positief.

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) brengt de Overheid.nl Monitor jaarlijks de ontwikkelingen op het gebied van digitale dienstverlening in kaart. Staatssecretaris Bijleveld van BZK stelt de burger centraal in haar beleid. Dit is terug te zien in de vragenlijsten van de Overheid.nl Monitor van 2008. Naast standaarden, transparantie en toegankelijkheid tellen dit jaar de onderdelen elektronische dienstverlening, burgerbetrokkenheid en participatie zwaarder mee.

De grootste stijger van 2008 is de gemeente Meppel die maar liefst 208 plaatsen is gestegen en daarmee op plaats 6 in de top 10 binnenkomt. Binnen de top 10 is Meppel de kleinste gemeente. Dordrecht blijft stevig op de tweede positie staan. Dordrecht onderscheidt zich binnen de top 10 met name door haar hoge score op toegankelijkheid en is samen met Papendrecht (nummer 37) en Schijndel (182) de enige gemeente met meer dan 90% score op Toegankelijkheid. Nieuwkomers in de top 10 zijn Eindhoven, Helmond, Tilburg en Heusden. Enschede, Rotterdam en Woerden kwamen al voor in de top 10.

Provincies
Bij de provincies houden Zeeland en Limburg hun eerste en tweede plaats stevig vast. Utrecht staat nieuw op de derde plaats.

Waterschappen
Bij de waterschappen behouden de koplopers hun positie. Wetterskip Fryslân en het Hoogheemraadschap van Rijnland behouden hun eerste en derde positie. Nieuw op positie twee is Waterschap Rivierenland. Eervolle vermelding gaat naar Waterschap Veluwe die ten opzichte van de continue monitor van juli maar liefst 14 plaatsen is gestegen!

Ministeries
Ondanks de inspanningen van verschillende ministeries is het niemand gelukt om het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van de eerste plek te verdringen. Het Ministerie van VROM en het Ministerie van Economische zaken hebben beiden ten opzichte van de ranglijsten van 2007 een flinke sprong gemaakt en staan nu tweede en derde plaats.

De complete ranglijsten zijn te vinden op http://monitor.overheid.nl.

Over de Overheid.nl Monitor
Onder de naam Overheid.nl Monitor worden de ontwikkelingen in kaart gebracht op het terrein van de elektronische overheid. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken voert het ICTU-programma Overheid heeft Antwoord (c) deze opdracht uit. Elk jaar worden in overleg vragen aangepast en andere prioriteringen gemaakt. Dit jaar is er voor gekozen ook in de monitor de burger meer centraal te zetten. Dit heeft geresulteerd in een aangepaste vragenlijst. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de toegankelijkheid, de transparantie en gebruiksvriendelijkheid van de websites van gemeenten, waterschappen, provincies en ministeries. De Overheid.nl Monitor bestaat uit twee onderdelen, de continue monitor met maandelijks nieuwe ranglijsten en waarbij overheden zelf mutatievoorstellen kunnen indienen en het jaarlijkse onderzoek dat ook in boekvorm wordt gepresenteerd.

Noot voor redacties (