Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 20 november 2008

Borsele wint landelijke prijs voor jongerenparticipatie Jong Lokaal Bokaal beloont positief jeugdbeleid

Borsele mag zich de gemeente met het beste jeugdbeleid op gebied van jongerenparticipatie noemen. Vandaag ontving de gemeente uit handen van minister Rouvoet de Jong Lokaal Bokaal. De prijs is door de Nationale Jeugdraad en het programmaministerie voor Jeugd en Gezin in het leven geroepen om gemeenten die jongeren laten meedoen, meedenken en meebeslissen te belonen.

Borsele krijgt de Jong Lokaal Bokaal omdat zij voor een kleine plattelandsgemeente jongerenparticipatie hoog in het vaandel heeft staan, zowel op papier als in de praktijk. Dat participatie niet alleen betrekking heeft op inspraak bewijst Borsele met bijvoorbeeld het gerichte jongerenhuisvestingsbeleid. Iets wat voor veel grotere gemeenten nog niet eens aan de orde is. Ook het ontwikkelen van talenten en het creëren van kansen voor jongeren is een speerpunt in het beleid van de gemeente. (meer informatie is te vinden in de samenvatting van het juryrapport in de bijlage)

Minister Rouvoet benadrukte bij de uitreiking van de prijs het belang van jongerenparticipatie: als minister van de jongeren in Nederland wil ik dat iedereen zijn steentje kan bijdragen. We moeten jongeren er zoveel mogelijk en op zoveel mogelijk manieren bij betrekken. Het is mijn vurige hoop dat deze prijs ook andere gemeenten prikkelt om op creatieve wijze aan de slag te gaan met hun jongeren. De Borselse Wethouder Vermue nam de prijs met trots in ontvangst: "Het is geweldig de eerste prijs in de wacht te slepen. Het is een kroon op het werk van veel medewerkers, maar vooral jongeren. Zij doen veel van het werk en verdienen dan ook de credits."

De Zeeuwse gemeente werd niet zomaar tot prijswinnaar gekroond. Borsele werd in augustus door jongeren uit de gemeente zelf genomineerd voor de prijs. Net als elf andere gemeenten doorliep Borsele een uitvoerig selectietraject. Behalve een beoordeling van beleidsstukken, rapporten en verslagen, maakte ook een bezoek van een jongerenteam hiervan onderdeel uit.

Naast Borsele stonden ook Capelle aan den IJssel en Den Haag in de finale. Met hun initiatieven lieten zij eveneens zien jongeren serieus te nemen en hun ideeën te vertalen naar goed beleid. Den Haag werd beloond met de tweede prijs omdat zij jongeren via jongerenambassadeurs op een aansprekende manier bij de gemeente weet te betrekken. Capelle aan den IJssel ging naar huis met de derde prijs. Deze verdiende zij met haar eigen jeugdraad met een raadsgriffier en haar erg ambitieuze jeugdagenda. Alle drie gemeenten hebben in de strijd om de Jong Lokaal Bokaal laten zien dat zij tot de top behoren als het om jongerenparticipatie gaat.

Kijk ook op www.jonglokaalbokaal.nl

Noot voor redactie,