Donderdag 20 november 2008

Deze week in FEM, vanaf vrijdag in de kiosk

Sneak preview?
Zie de complete inhoudsopgave in de bijlage

omslagverhaal
Het einde van de westerse almacht
De 'jarenlange arrogantie heeft de VS en Europa blind gemaakt voor de realiteit', zegt de Singaporese wetenschapper en schrijver Kishore Mahbubani deze week in FEM. Die realiteit is: het economisch zwaartepunt van de wereld verschuift van het Westen naar het Verre Oosten. De huidige crisis markeert het begin van een nieuwe wereldorde.

reportage
Hoe TNT India wil veroveren
Onze verslaggever mocht meerijden op de brommer van TNT-koerier Lohit Kumar, die met vliegende haast pakketjes bezorgt in de Indiase IT-hoofdstad Bangalore. Luid toeterend en driftig gas gevend baant de Indir zich een weg tussen tuktuks, fietsen, vrachtwagens en lanterfantende koeien. Het expresbedrijf in India is een van de groeibriljanten van TNT.

analyse
Slimme toeleveranciers zoeken nù nieuwe klanten
De auto-industrie ligt op zijn gat door de crisis. Dat is slecht nieuws voor Nederlandse leveranciers van kofferdeksels, ruitenwissers, trekhaken, spiegels, airbagbehuizingen en andere auto-onderdelen. Maar niet iedereen krijgt harde klappen door deze crisis. Bedrijven die hun risico's goed spreiden overleven de storm.

interview
Nog één keer dan: Rienk Kamer heeft altijd gelijk
Nederlands meest omstreden beleggingsgoeroe Rienk Kamer voorspelde de financiële crisis een paar jaar geleden al. FEM sprak hem in zijn riante Spaanse villa. 'Ik wist natuurlijk altijd al dat ik gelijk had. Dus er gaan niet opeens rillingen door me heen nu anderen dat ook zien. En voor het geval u het nog niet wist: 'Het financiële systeem is reddeloos verloren.'

Verder in dit nummer:

â- Dwaze Dagen: het is uitverkoop in de Europese luchtvaart. â- Bankieren in de kredietcrisis: 'We zijn aangeschoten wild' â- Waarom bouwt Philips een spaarlampenfabriek in Lesotho? â- De grenzeloze ambities van underperformer Mark Elbertse. â- Mediatycoon Van Thillo wil het kwakkelende AD kopen.

Informatie: Arne van der Wal 06-22313718, Jean Dohmen 06-52037025 - 020 5159852 (secretariaat)