Intel Health Guide volgend jaar in Nederland

Systeem voor persoonlijke gezondheidszorg wordt momenteel getest in Academisch Medisch Centrum Amsterdam

Kontich, 20 november 2008 - De Intel Health Guide, een nieuw hulpmiddel voor medisch personeel dat chronisch zieken en patiënten met ouderdomsgerelateerde aandoeningen behandelt, komt volgend jaar naar Nederland. Er is momenteel al een pilotproject gaande bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De Intel Health Guide is het eerste in een nieuwe categorie van persoonlijke systemen voor gezondheidszorg, die verder gaan dan de eenvoudige patiëntenbewakingssystemen op afstand van vandaag.

De Intel Health Guide bestaat uit een apparaat dat bij patiënten thuis wordt geïnstalleerd; de Intel Health Guide PHS6000 en een online toepassing; de Intel Health Care Management Suite. Hiermee kan medisch personeel patiënten thuis monitoren en zorg op afstand verlenen. Nadat de Intel Health Guide in de zomer van dit jaar werd goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), heeft het apparaat nu ook het Europese CE-keurmerk ontvangen en mag daarmee als medische apparatuur worden ingezet in Europa. In het Verenigd Koninkrijk wordt de Intel Health Guide deze week al in gebruik genomen.

Betere medische zorg thuis
Met de Intel Health Guide kan de medische zorg voor chronisch zieken verbeterd worden, doordat artsen en verplegend personeel voortdurend beschikken over actuele en nauwkeurige medische gegevens, ook wanneer de patiënt thuis verblijft. Het apparaat herinnert patiënten eraan om tijdig medicijnen in te nemen, biedt multimediale voorlichting en maakt communicatie mogelijk tussen patiënt en medisch personeel in de vorm van videoconferencing en waarschuwingsmeldingen.

"De Intel Health Guide is een belangrijke stap op weg naar persoonlijkere en effectievere zorg bij chronische aandoeningen, bij verblijf thuis", zegt Louis Burns, vice president en general manager van de Intel Digital Health Group. "Intel heeft jaren onderzoek gedaan naar de behoeften van zorgverleners en patiënten. Nu komen we met een serie producten die helpen om de zorg uit te breiden van het ziekenhuis naar het eigen huis. Onze producten zullen helpen bij het aangaan van de uitdagingen op het gebied van de vergrijzing en de toename in het aantal gevallen van chronische aandoeningen."

Pilotproject in Amsterdam
Intel werkt samen met medische instellingen in Europa om de voordelen van de Health Guide aan te tonen bij de behandeling van een reeks chronische aandoeningen. In Nederland loopt inmiddels een pilotproject bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, in samenwerking met het Instituut voor Preventie en Telemedicine (IPT) en Intel. Bij dit project zijn cardiologen en patiënten betrokken van de hartfalen polikliniek van het AMC, onder leiding van professor Bas de Mol, hoofd Cardio-thoracale Chirurgie aan AMC. Bij deze pilot wil men onderzoeken hoe de Intel Health Guide geïntegreerd kan worden met de verschillende modellen voor thuiszorg en op welke manier de zorg voor patiënten met chronische obstructieve longziekten (COPD) en hartfalen verbeterd kan worden.

De Intel Health Guide is bedoeld voor gebruik door geschoold medisch personeel en is niet verkrijgbaar voor consumenten. Intel is van plan om de technologische kernonderdelen uit deze oplossing te gebruiken voor nieuwe producten die zich richten op nieuwe toepassingsgebieden, bijvoorbeeld zelfstandig wonen en de algemene gezondheidszorg. Ook zal er ondersteuning komen voor nieuwe apparaten, zoals mobiele telefoons en andere handpalmapparaten.

Meer informatie over de Intel Health Guide is te vinden op www.intel.com/healthcare/telehealth. Meer informatie over Intels oplossingen voor de gezondheidszorg is te vinden op www.intel.com/healthcare.



Ingezonden persbericht